időjárás 12°C Amália 2022. október 7.
logo

„A Fidesz több lesz, mint párt”

MNO
2003.05.14. 06:30

A Fidesz hétvégi kongresszusa a bővítési folyamat kezdő momentuma lesz; a folyamat reményeink szerint a decemberi kongresszussal ér majd véget – nyilatkozta Navracsics Tibor. Orbán Viktor kabinetfőnöke kedden az MNO vendége volt; olvasóink többek közt a párt kongresszusáról, a Fidesz és az MDF kapcsolatáról és az EU-csatlakozásról kérdezték a politikust.

– A Fidesz hétvégi kongresszusa a bővítési folyamat kezdő momentuma lesz; a folyamat reményeink szerint a decemberi kongresszussal ér majd véget – mondta Navracsics Tibor. – A mostani kongresszus után azt várom, hogy a már megindult bővülési és megújulási folyamat még erősebbé és nyilvánvalóbbá váljék, és sikerüljön egy olyan új típusú szervezetet létrehozni, amely Nyugaton már ismert, Magyarországon azonban még újdonságnak számít – fűzte hozzá. A politikus szerint a Fidesz a megújulás eredményeként több lesz mint párt; szövetséggé válik, ahol az azonos értéket vallók kötnek szövetséget egymással, így képezve értékközösséget. – Éppen ezért a pártellenes légkörben is optimista vagyok a Fidesz megújlását illetően – hangsúlyozta.

Navracsics Tibor az MDF-fel való viszonyt firtató kérdésre leszögezte: a Fidesz szándékai szerint normális a kapcsolat a demokrata fórummal. – Bízunk benne, hogy ők is így gondolják, ugyanakkor tény, hogy nyitottságunk nem mindig szívesen fogadott az MDF részéről. Mi mindig is azt vallottuk, hogy egymás szövetségesei, és nem versenytársai vagyunk. A jövőben is ennek megfelelően alakítjuk politikánkat – mondta.

Az EU-csatlakozással kapcsolatban kifejtette: jövendő európai uniós tagságunk egyáltalán nem jelenti a nemzet fogalmának leértékelődését. – Meggyőződésem szerint az unióban csak azok az országok tudnak sikeres pályát befutni, amelyeknek politikai vezetői markáns nemzeti érdekérvényesítő politikát folytatnak. Az viszont kétséges, hogy ennek fennállnak-e a feltételei a mostani kormánykoalíció vonatkozásában. Az európai együttműködésben való részvételünk ugyanakkor minden eddiginél szükségesebbé teszi a nemzeti érdek meghatározását és a pártpolitika fölé emelését – szögezte le a kabinetfőnök. – Gondolok itt arra – ami egyetlen nyugat-európai országban sem fordulhat elő – hogy egy jobbközép mérsékelt polgári pártot nacionalistának és antiszemitának bélyegezzenek politikai ellenfelei, továbbá, hogy divat legyen a médiában és a politikában olyan nézeteket terjeszteni, amelyek a magyar nemzet lekicsinylését hangsúlyozzák – magyarázta Navracsics Tibor. A politikus kitért az EU-kampányra is; mint mondta, tény, hogy az EU-val kapcsolatos aggályokat a kormány nem ugyanúgy kezelte, mint az „igen” melletti érveket. – Ez ellentmond több ország gyakorlatának. Az EUKK illetékesei sem tudtak soha magyarázatot adni arra, miért csak az igen mellett kampányolók részesülnek az állami pénzekből – jelentette ki, hozzáfűztve: az a mód, ahogyan a hivatalos szervek az integráció iránt aggodalommal bírók irányában viseltettek, a legkevésbé sem volt demokratikusnak nevezhető.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.