időjárás 1°C Taksony 2022. november 29.
logo

Túrkevétől Óceániáig

Magyar Nemzet
2003.06.12. 09:44

Túrkevétől Óceániáig címmel jelent meg Balogh János „életmondása” a Nemzet Lap- és Könyvkiadó gondozásában a Kós Károly Alapítvány támogatásával. A kötetet, amelyet Fábián Gyula és Dippold Pál szerkesztett, kedden mutatták be a Gellért Szállóban. A könyvet Liszkay Gábor, a Magyar Nemzet főszerkesztője, Hámori József, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke és Fábián Gyula, a Szabad Föld főszerkesztője mutatta be.

A könyveknek több típusa is van: vannak, amelyeket apránként, napról napra, sokszor hétről hétre olvasgatunk, ízlelgetünk. Jóval ritkább az, amikor egy könyvet kézbe veszünk – s addig, képletesen – le sem tesszük, amíg a végére nem jártunk. Ilyen le nem tehető „könyvritkaság” Balogh János Túrkevétől Óceániáig című biográfikus életelmondása, egy – hál’ istennek – majdnem 90 évet gazdagon kitöltő, a magyar történelembe ágyazott életpályának rendkívül izgalmas, mindenkinek s nemcsak a tudós szakembereknek sok újdonságot hozó, olvasmányos, nyomtatott formában történő megjelenítése.
Balogh János professzor mint a talajzoológia, illetve – s ez ugyancsak lényeges – az ökológia tudományának nemzetközi hírű tudósa lett a XX. századi magyar tudomány kiemelkedő reprezentánsa. Érdekes egybeesés, hogy ő is – mint más, nagy hírű magyar fizikusok, akik – a Nature szerint a XX. századot „csinálták”, tehát Balogh János is a nagy nevű Fasori Evangélikus Gimnáziumban járt, s ott érettségizett, igaz, néhány évvel Szilárd Leó, Wigner Jenő és Neumann János után. Mégis, azt gondolom, hogy munkássága – amelynek eredményeképpen majdnem az egész glóbusz, de különösen a trópusi területek talajfaunáját begyűjtötte, s így lehetővé tette a talajgazdálkodás ésszerűbb tervezésének kialakítását –, tehát munkásságának eredményei, értékei egybevehetők a nagy fizikus-matematikus iskolatársak világhírű produkcióival. Megállapította, hogy a trópusi erdők kiirtása, mezőgazdasági hasznosítása rövidlátó politika: az ilyen talajok már középtávon is kimerülnek, s alkalmatlanokká válnak pl. kávécserje, stb. kultiválására. A trópusi talajok – kizárólag trópusi erdőknek alkalmasak, ezért kiirtásuk (l. Brazília) emberiség elleni bűn! Tapasztalatait 1963–1978 között 28 tengerentúli expedíció során gyűjtötte össze – de igyekezett azokat azonnal „közhírré” tenni: 1970 után számos tudományos expedícióját tv-közreműködéssel végezte (így többször Rockenbauer Pállal). Vagyis Balogh Jánosnál természetesen „nőtt öszsze” a tudományos (alapkutatás és az ismeretterjesztés.
A könyvet átlengi a magyar történelem XX. százada: a 30-as évek erőgyűjtése, a II. világháború borzalmai, a dicsőséges 1956 – mindez Balogh János saját történelmén keresztül. Vezérfonalként jelenik meg az alföldi (Túrkeve–Ecsegpuszta) természeti környezet későbbi pályafutását is meghatározó fontossága. Nagyon fontos a korán árvaságra jutott gyerek, majd gimnazista ragaszkodása a nagyszülői nagycsaládhoz. Egyáltalán, végigvonul Balogh János későbbi életszakaszán is a család kiemelkedő jelentősége, akár a szűkebb szakmáról, akár az általános emberi tulajdonságokról, s főképpen, a valahová, a nemzethez való tartozásról legyen szó. Balogh János magyarsága, a nemzethez való viszonya mindig egyenes vonalú volt; élete utolsó pillanatáig igyekezett minden tehetségét (amiben igen gazdag volt!) a tudomány mellett a nemzet felemelkedésének felajánlani. S itt, egy halála előtt két évvel, nyugat-afrikai expedíciója során szerzett tapasztalatáról érdemes szólni, már csak azért is, mert ezt csak „félve” engedte híresztelni. Követéses vizsgálatai során ui. azt tapasztalta, hogy 20 évvel a trópusi erdő irtása után, ha a mezőgazdasági „termelés” a talaj kimerülése következtében abbamaradt, tehát 20 éves „szünet” után újra kialakult a trópusi erdő számára alkalmas talaj, illetve megjelent a jellegzetes talajfauna. Vagyis: van lehetőség, még nagy pusztítás után is regenerációra. Ezt az alapvető felfedezést Balogh János rögtön átvetítette a társadalmi mozgásokra – regenerációra is (ezt gyakran megtette, mert Balogh akadémikus magyar társadalomközpontú ember volt). Mint mondotta – a 40-45 esztendőt is követheti, sőt – mert mindig optimista volt – követni fogja a magyar társadalom regenerációja is.
Remélem, hogy ez a nagyszerű könyv a XX. századot formáló zseniális biológus, Balogh János élettörténete, fontos építőköve lesz az emelkedő magyarság szellemi épülésének.
Köszönet illeti a kiadót a gyors és gondos munkáért – s kívánom, hogy a „visszaemlékezés” az idei könyvnapok megérdemelt sikereként minél több embernek, fiatalnak nyújtson ugyanolyan élményt, mint amilyet e sorok írójának nyújtott.
Hámori József

A kötet kedvezményes, 2100 Ft-os áron megrendelhető a kiadónál.

Levélcím: Nemzet Kft. Terjesztés: 1450 Bp. 9., Pf. 74.
Telefon: Nemzet Kft. Terjesztés: 476-2176, fax: 476-2126

Megrendelőinknek csekket küldünk. Vásárlóinknak Magyarországon a küldő fizeti a postaköltséget.
Balogh János-könyv külföldi terjesztésére is van lehetőség:
Európába postaköltséggel 16 euró
Más földrészre 19 dollár
Kérjük a feladó adja meg a pénz feladóját, hogy a bankátutalást be tudjuk azonosítani és a borítékot meg tudjuk címezni.
Átutalási cím:K & H Bank Rt.
1051 Budapest, Vigadó tér 1.
Swift kód: OKHB HUHB
Bankszámlaszám: Nemzet Kft. 10402066-21418983-7052000

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.