időjárás 6°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Rosszkedvű nagyköveti értekezlet a Bem rakparton

Magyar Nemzet
2003.07.26. 08:40

Lapunk információi szerint rossz hangulatban zajlott le a nagyköveti értekezlet a hét elején. A misszióvezetők sokkal inkább a folyosón mondták el egymásnak véleményüket, mint a nyilvánosság előtt. A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy a nagykövetek elégedetlenek a magyar külpolitika túlzott Washington-irányultságával, valamint a Külügyminisztérium (KM) irányításával, belső szervezettségével.

Számos nagykövet szerint csupán az elmúlt hónapokban került összhangba egymással a brüsszeli és a washingtoni magyar megfelelés. Nagy az aggodalom azonban azzal kapcsolatban, hogy az amerikai vonal bármikor ismét vezérfonal lehet, s az Egyesült Államok újra nagyobb súllyal esik latba, mint az EU.

A nagykövetek többsége szóvá tette, hogy a tárca képtelen felkészülni az EU-tagsággal járó követelmények teljesítésére. Még mindig nem készült el a brüsszeli új misszió, a munkatársak kiküldetése is akadozik. A KM vezetése nem tudta felkészíteni a missziókat arra, hogy EU-tanácskozások színhelyei legyenek. A legtöbb misszión nincs olyan asztal, amely körül huszonöt misszióvezető elférne, de a legtöbb helyen a huszonöt egyforma szék is beszerzési gondot okoz. A KM gazdálkodása mindennel foglalkozik, csak azzal nem, hogy a missziók szerte a világban megfeleljenek az EU-kívánalmaknak. A nagyköveteket nehéz helyzet elé állítják a költségvetési megszorítások: nincs pénz kulturális és egyéb rendezvények megtartására. A külügyi tárca vezetői jelezték, hogy 2004-ben a misszióknak kemény megszorításokkal kell szembenézniük, holott a magyar érdekérvényesítés szemszögéből a 2004. év hosszú időre meghatározó lesz.

A KM folyosóin olyan hírek járnak, hogy a minisztérium helyettes államtitkárai minél előbb külszolgálatra kívánnak menni: nem kívánják bevárni Budapesten a 2006. évi választásokat. Legkorábban Bródi Gábor távozik, aki Brüsszelben lesz NATO nagykövet. 2004-ben Szentiványi Gábor Stockholmba, Gecse Attila pedig Lisszabonba kerül. Udvardi Iván politikai igazgató karrierje Kovács Lászlóhoz kötődik, akiről még nem lehet tudni, hogy EU-biztos kíván-e lenni vagy köztársasági elnök. A minisztériumban azonban leginkább Hajdú András közigazgatási államtitkár távozását várják. A szocialisták számos fontos külügyi személyisége szerint Hajdú András rossz választása volt Kovács Lászlónak, mivel Hajdú közigazgatási államtitkárként sokkal inkább politikai ügyekkel kívánna foglalkozni, mint közigazgatásiakkal. Irányítása alatt a külügyi tárca döntéshozatali mechanizmusa lelassult, sőt sok esetben működésképtelenné vált.

Külügyi források szerint Kovács László befejezettnek tartja a határon túli magyar külpolitikát. Megítélése szerint győzelmet ért el Bukarestben a kedvezménytörvény ügyében, míg a szlovákokkal nem kíván különösebben foglalkozni. Kovács úgy ítéli meg, hogy az EU nagyra értékeli a kedvezménytörvény szövegével kapcsolatos magyar módosításokat, s ezért a bukaresti és a pozsonyi ellenvetéseknek nem kell túlságosan nagy figyelmet szentelni. De magyar ügyben új kérdéseket sem kíván felvetni. Értesüléseink szerint folyosói beszélgetéseken számos misszióvezető nehezményezte a külgazdasági érdekek érvényesítésének kifejezett háttérbe szorulását, holott ennek a diplomáciai munka egyik hangsúlyos elemének kellene lennie.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.