Kifütyülték a miniszterelnököt

Söjtörön kifütyülték Medgyessy Péter miniszterelnököt Deák Ferenc felújított szülőházának átadásakor, és megakadályozták, hogy elmondja a beszédét. Deák-leszármazottak és politikusok is elítélték azokat, akik megzavarták a Deák Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából tartott ünnepséget.

Magyar Nemzet
2003. 10. 20. 7:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombaton MIÉP-tagok és -szimpatizánsok egy csoportja kifütyülte Medgyessy Péter miniszterelnököt a kétszáz éve született Deák Ferenc felújított szülőházának átadásakor. Medgyessy így mindöszsze annyit mondott: „Jobban tudom szeretni a hazát, mint gyűlölni ellenségeimet, s ezt tudom ajánlani mindannyiuknak.” A tömegből almát, követ és tojást dobtak felé. A rendőrség egy személyt előállított. Az azóta szabadlábra helyezett, nevének elhallgatását kérő férfi lapunknak azt mondta: MIÉP-szimpatizánsként vett részt az eseményen. A párt helyszínen tartózkodó vezetői szerint viszont provokátorról van szó.
Tudósítónk azt jelentette, a jelenlévő tömeg együtt énekelte végig a Himnuszt, és nagy tapssal jutalmazta a helyi Deák Ferenc Általános Iskola diákjainak hazafias műsorát. A sípolás, trombitálás a kormány érkezésekor, Medgyessy nevének említésekor, beszédekor, majd a koszorúzáskor tört ki. A MIÉP szombaton azért volt Söjtörön, mert kihelyezett népi parlamenti fórumot tartottak itt.
A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese elmondta: a helyszíneket megfelelő erőkkel biztosították. A biztosítás parancsnoka megerősítette, hogy tudtak a MIÉP-es készülődésről, mivel azt bejelentették.

A MIÉP-ből viszont többen feljelentést tettek a Zalai megyei Rendőrkapitányságon. Kelemen Márta Heves megyei elnököt civil és egyenruhás rendőrök jelenlétében ütötte arcon egy férfi. A Tolna megyei elnököt szintén a rendőrök jelenlétében egy idősebb hölgy „ököllel arcul vágta, leköpte és obszcén szavak kíséretében szidalmazta”.

Kovács László, a szocialista párt elnöke gyalázatos dolognak tartja, hogy a jobboldal radikálisainak autóbuszokkal Söjtörre szállított csoportja Deák Ferenc, a magyar történelem egyik legkiemelkedőbb államférfija születésének 200. évfordulóját használta fel aljas céljára. „A tettért nemcsak azok felelősek, akik az incidensben részt vettek, hanem azok is, akik politikájukkal, kétértelmű nyilatkozataikkal bátorítást adtak a gyűlölködésnek” – mondta az MSZP elnöke. Ugyancsak gyalázatosnak nevezte a történteket a kormány nevében Hiller István kulturális miniszter.
Orbán Viktor megítélése szerint a szólásszabadság mindenkire, így a miniszterelnökre is vonatkozik. „Magyarországon ma demokrácia van, a demokráciának talán a szíve közepe a szólásszabadság; ha a miniszterelnök úr mondani akar valamit az embereknek, akkor az a helyes, ha elmondhatja” – mutatott rá a Fidesz elnöke a Vasárnapi Újságban. Hozzátette: az embereknek is joguk van elmondani a véleményüket, „s a miniszterelnök helyesen teszi, ha meghallgatja azt”.

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke szerint nem először vonták kétségbe a kormány legitimitását. „Ennek előzményei vannak” – mutatott rá, megjegyezve: „a kormány legitimitásának megkérdőjelezése annak idején a választási csalásokkal történő játszadozással kezdődött, és azóta is folytatódik különböző kétértelmű nyilatkozatokkal”.

Ami Söjtörön történt, az árt a jobboldalnak, és ami árt a kormányképes jobboldalnak, azt el kell ítélni” – mondta Boross Péter vasárnap a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában. Szerinte ugyanakkor Medgyessy Péternek el kellett volna mondania a beszédét.

Kosáry Domokos akadémikus, az MTA volt elnöke elítélte a történteket. Jánosi György, az MSZP Országos Választmányának elnöke úgy fogalmazott: „A jobboldal elérkezettnek látta az időt, hogy ismét választás elé állítsa az országot: társadalmi békében, nyugalomban akarnak élni, avagy a társadalmi megfélemlítés légkörében, a radikális jobboldal túlsúlyos szerepvállalásával”.

Tamás Kálmánné, Söjtör polgármestere úgy vélekedett: akik Deák Ferenc szülőházánál sípoltak, dobáltak és bekiabáltak, a kiemelkedő államférfi emlékét gyalázták meg. A Söjtörön vasárnap találkozóra összegyűlt Deák-leszármazottak egyike, Nógrádi László (Fidesz) országgyűlési képviselő a lelkes, békés és tartalmas zalai bicentenáriumi rendezvények és az emlékházavatón történtek éles kontrasztjára mutatott rá. „Egy igaz magyar embernek elképzelhetetlen, hogy a Himnusz hangjai alatt, majd egy mindenki által tisztelt történelmi személyiségnek szentelt ünnep során ilyen kegyeletsértést kövessen el” – mondta.

Deák László, a Szent Lázár Lovagrend rendkívüli és meghatalmazott magyarországi nagykövete kijelentette: „oldalági nagy őse (Deák) gyűlölte a radikalizmust, a szélsőséget”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.