időjárás 3°C Virgil 2022. november 27.
logo

KSH: több gyógyszert és földgázt importáltunk

MNO
2003.10.21. 19:44

Az idei év első nyolc hónapjában 2002 azonos időszakához képest a forint a forgalomban meghatározó súlyú euróval szemben 3 százalékkal gyengült, míg a mintegy 14 százalékos arányt képviselő dollárhoz képest 16 százalékkal erősödött - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentéséből.

A KSH adatai szerint a kivitel volumene 4 százalékkal nőtt: a forgalomból közel 75 százalékkal részesedő uniós országok felé nem változott, míg a közép- és kelet-európai országokba 18, a fejlődő országokba 14 százalékkal bővült.

Ezzel együtt az export 30 százalékát kitevő feldolgozott termékekből 7 százalékkal kisebb volt a forgalom 2003 január-augusztusában, mint egy évvel korábban. A sokféle terméket (pl. könyveket, műanyag használati tárgyakat, játékokat, írószereket, mágneslemezeket) tartalmazó egyéb feldolgozott termékek exportja drasztikusan, mintegy 60 százalékkal esett vissza. A ruházati cikkek forgalma több mint 10 százalékkal csökkent, míg a vegyi áruk forgalma ugyanilyen mértékben nőtt – állapítja meg a jelentés.

A behozatal volumene összességében 9 százalékkal bővült: az Európai Unióból származó import 5 százalékkal, míg a 17 százalékos forgalmi súlyú közép- és kelet-európai, valamint az importból közel ugyanilyen arányban részesedő fejlődő országok esetében dinamikusabb 12, illetve 14 százalékos importnövekedés következett be.

Az import minden árufőcsoportban nőtt. Az energiahordozók közül a földgáz importja 20, a nyers kőolajé 6 százalékkal haladta meg az egy évvel azelőtti mennyiséget, míg a kőolajtermékek behozatala mintegy 10 százalékkal csökkent. Jelentősen emelkedett a gyógyszerek, a műanyag termékek, valamint a fémtermékek importja.

A nyochavi kivitel forintban mért árszínvonala a gépek és szállítóeszközök körében 4 százalékkal csökkent. A feldolgozott termékek, az élelmiszerek, italok és dohánytermékek, valamint a nyersanyagok kivitele lényegében a 2002. január-augusztusi árszínvonalon bonyolódott le. Behozatalban a gépek és szállítóeszközök árufőcsoportban 5 százalékos volt az árszintcsökkenés. Ezen belül az Európai Unióból származó gépimport árszínvonala nem változott. Itt az is szerepet játszott, hogy a forgalom mintegy 90 százaléka erősödő devizában, euróban bonyolódott le – teszik hozzá. Energiahordozó-importunk árszínvonala 4 százalékkal magasabb, mint 2002 első nyolc hónapjában. Ezen belül mind a kőolaj, mind pedig a földgáz átlagára nőtt – derül ki a KSH jelentéséből.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.