időjárás 3°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Mádl Ferenc: Érthető az '56-osok elkeseredettsége

MTI
2003.10.22. 11:34

Az 1956-os forradalom mindazoké, akik lélekben egyetértettek vele, cselekedtek érte és áldozatot hoztak céljaiért - mondta Mádl Ferenc szerdán a forradalom és szabadságharc 47. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen Budapesten.

Az '56-os forradalom a mai szabadságunknak is gyökere és forrása – hangsúlyozta a köztársasági elnök az 1945 és 1956 közötti és az '56-os szervezetek koordinációs bizottsága által rendezett ünnepségen. „A bátrak között is voltak bátrabbak, soha meg nem alkuvók, akiknek sorsa, kettétört életútja minden magyarázat nélkül hitelesíti a személyt és cselekedeteit, a sokat szenvedett ember olykor keserű megszólalását a megkövetés elmaradása miatt” – tette hozzá.

Mádl Ferenc kijelentette: a szabadságharc a mai kor emberét is gondolkodásra készteti. „Gondolkodásra a szeretetről, a szolidaritásról, a nemzeti eszmének határokon átnyúló megtartó erejéről, mindenfajta szélsőség elutasításáról, és az oly régóta vágyott és az európaiságunkhoz nélkülözhetetlen egységünkről” – tette hozzá.

A köztársasági elnök kiemelte: „mindazok, akik áldozatot hoztak a szabadságunkért egyre jobban részünkké válnak”. Boross Péter volt miniszterelnök az ünnepségen azt mondta: Mádl Ferenc jelenléte a forradalom résztvevőinek megemlékezésén üzenetértékű. „Mindannyiunk kötelessége, hogy ezen a napon együtt és úgy emlékezzünk 1956. október 23-ra, hogy méltó eszmei örökséget adjunk az utánunk következő generációnak” – hangsúlyozta.

Gémesi György, az MDF alelnöke beszédében kiemelte: az elmúlt 13 évben elmaradt a bocsánatkérés a forradalom áldozataitól. Gödöllő polgármestere hangsúlyozta, egy olyan világban élünk, amelyben „mindennapjaink részévé vált a provokáció”, hozzátéve: „nemcsak hogy bocsánatkérés nem történt, hanem pont az ünnep kapcsán provokációk sorát láthatjuk a mindennapokban”.

Elmondta azt is: „provokáció az is, ha valaki odahelyezkedik, ahol nincs helye. Nem azért, mert nincs helye egy nemzeti ünnepen, hanem azért, mert talán a sor végén kellene állnia”.

Úgy fogalmazott: van egy feltörekvő fiatal generáció, amelynek átadható a forradalom szellemisége, de mindehhez az kell, hogy 1956 történelmét úgy kaphassák meg a fiatalok, ahogy történt. Kijelentette: a mai napig hiányzik ennek a történelmi kornak az átfogó bemutatása. „Akkor, amikor a mai iskolákban, ahol a kötelező óraszámot két és fél órával csökkentik havonta, ezekben az iskolákban a történelemkönyvekben nem szerepel a reális igazság, akkor még nagyon sok tennivalónk van” – hangsúlyozta.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.