időjárás °C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Prostituált taj-számmal

Gabnai Viktória
2004.04.06. 07:25

A társadalombiztosító bejegyezte az első prostituáltat Spanyolországban – Az Egyesült Államok megsértette a bécsi konvenciót, amikor mexikói állampolgárokat ítélt halálra – állapította meg a Hágai Nemzetközi Bíróság

ABC/El Mundo

Elsőként regisztrált a társadalombiztosító egy prostituáltat Spanyolországban, miután a bíróság elismerte a munkához való jogát. Mindez azután történt, hogy a sértett többször felhívta a munkaügyi szervek figyelmét: a klub, ahol dolgozik, nem hajlandó bejelenteni őt a tb-nél.

A prostituált elégedett a bírói döntéssel, bár nehezményezte, hogy sokára jutott el az ítéletig, amely miatt hónapokon keresztül nagyon nehéz anyagi helyzetbe került, még a „sztrájkot sem tudta fedezni”.

Bár a munkaügyi hivatalban többször bejelentette a sérelmet, a tb csak azután jegyezte be, miután az ügy a sajtó nyilvánossága elé került.

A konzumhölgy szerint szükséges, hogy ily módon a többi hasonló szolgáltatást nyújtó dolgozót is bejegyezzék, mert ez az ellenőrzés védelmet jelentene az emberi életeknek. Ugyanis sok lány tűnik el, akikről semmit sem tudni.

El Independiente/La Jornada

A Hágai Nemzetközi Bíróság döntése értelmében az Egyesült Államoknak újra kell vizsgálnia ötvenegy halálra ítélt mexikói ügyét –jelentette be tegnap Vicente Fox mexikói miniszterelnök.

Az El Independiente hasábjain Fox megjegyezte: az olyan nemzetközi szervezeteknek, mint az ENSZ hágai bíróságának erkölcsi felhatalmazása van, és az összes országnak kötelessége tiszteletben tartani a döntéseit. „Most az Egyesült Államokon a sor, hogy ezt megtegye.”

A hágai bíróság március 31-én döntött az USA-ban halálra ítéltek perének újratárgyalásáról, mivel a mexikói állampolgároknak letartóztatásuk után nem ajánlották föl a konzulátusi segítségnyújtást. Az Egyesült Államok ezzel megsértette az 1963-as bécsi konvenció 36. cikkelyét.

Fox miniszterelnök leszögezte: bár még nem tárgyalt sem az amerikai elnökkel, sem más kormányzóval, ebben az alapvető jogi kérdésben Mexikó ragaszkodni fog ahhoz, hogy az Egyesült Államok betartsa a hágai döntést. Az ügy azonban nem fogja megrontani a „különösen jó” kapcsolatot a két kormány között.

A La Jornada Norberto Rivera prímás érseket kérdezte meg az ítélettel kapcsolatban. Az egyházi méltóság elmondta: a halálbüntetés elfogadhatatlan a katolikus egyház számára, és az Egyesült Államoknak kiváltképp be kell tartania a hágai döntést, mivel az emberi jogok védelmezőjének kiáltja ki magát.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.