Ismerős arcok Miskolcon

Közvetve az egykori MSZMP Központi Bizottságához közel álló személyek is szerephez jutottak Miskolc-Tapolca nagyszabású, részben önkormányzati fejlesztésében, akik így az európai hírű barlangfürdő felett is rendelkezhetnek a jövőben – tudta meg a Magyar Nemzet.

Magyar Nemzet
2004. 07. 10. 5:32
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzet információi szerint az egykori MSZMP Központi Bizottságához közel álló személyek állnak a mindössze hárommillió forintos alaptőkével alapított Pagony-Béta Kft. mögött. A vállalkozás Miskolc szocialista vezetésű közgyűlésének határozata szerint szerepet kaphat a városhoz tartozó Tapolca fejlesztésében. A képviselő-testület döntése szerint ugyanis olyan vagyonkezelő gazdasági társaságot alakítanának a tapolcai létesítmények működtetésére, amelyben az önkormányzati részesedés nem haladhatja meg a 25 százalékot. A fennmaradó részt egy konzorcium tölti be, amelynek a Pagony-Béta Kft. is a részese.

Cégbírósági adatok szerint a Pagony-Béta Kft. ügyvezetője Tatár György István, akit rokoni szálak fűznek Knopp Andráshoz, az egykori kultúrcenzorhoz. A Heti Világgazdaság március 24-i számában megjelent „Tévéhálózat jöhet létre MSZP közeli vállalkozók pénzéből” című cikkében a következő olvasható: „Tatár apósa, Knopp András – aki az Eural Trans Gas Kft. ügyvezetőjeként földgázzal kereskedik külföldön – egykor az MSZMP KB osztályvezető-helyettese volt, a vele több üzletben együttműködő Tatár régi vágású apparatcsikoknak adott megélhetést.” S hogy valóban nem csupán véletlen névegyezésről van szó, hanem rokoni szálak fűzik össze Knopp-pot a Pagony-Béta Kft. ügyvezetőjével, valószínűsíti az is, hogy létezik egy Pagony-Alfa Kft., amelynek Knopp András az ügyvezetője.

A Magyar Nemzet már írt arról, hogy a hárommillió forintos alaptőkéjű Pagony-Béta a benyújtott tervei szerint saját tőke mellett pályázati úton nyert forrásokból és beruházási hitelből néhány éven belül 11-12 milliárd forintos fejlesztést végezne el Miskolc-Tapolcán. A finanszírozásra, banki hitelezésre a fejlesztési projekt megvalósításában részt vevők listája szerint az Erste Bankot vonnák be. Közben az Erste Befektetési Rt. végzi a miskolci vízmű, illetve annak részeként a barlangfürdő teljes vagyonfelmérését, átvilágítását.

Varga Zoltán, a miskolci MSZP-frakció vezetőhelyettese az ügyben azt nyilatkozta, hogy a Pagony-Béta Kft. csak egy szervező-, lebonyolítócég, az igazi nagy szakmai beruházó egy német vállalkozás, amely komoly nyugat-európai, németországi referenciákkal rendelkezik. Az igaz, hogy az elfogadott közgyűlési határozat csak a Pagony-Béta nevét tartalmazza, mint mondta: majd a konkrét szerződésláncolatban fog szerepelni a német társaság. Kijelentette: nem tudnak arról, hogy pártállami kötődése lenne a Pagony-Bétának, s egyébként is ez indifferens a számukra. Megerősítette a lap feltevését, amely szerint a barlangfürdő működtetését a már említett fejlesztési projekt javaslatának megfelelően be akarják vinni abba a vagyonkezelő társaságba, amelyben a város részesedése legfeljebb 25 százalék lehet.

Jeney Edit

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.