Mátyás 2024. február 24.
logo

Rosszul fizetett veteránok

Hegyesi Gabriella
2004.08.16. 06:32

Rosszul fizetik a volt gyarmatokról származó katonákat, ellátmányuk alig közelíti meg a francia veteránokét – „Második D-day": a dél-franciaországi partraszállás 60. évfordulóját nagyszabású nemzetközi ceremóniával ünnepelték vasárnap.

Libération

Rosszul fizetik a nem francia háborús veteránokat – a Libération a provence-i partraszállás 60. évfordulója kapcsán a francia hadsereg nyugdíjasainak helyzetéről ír. Míg a francia leszerelt katonák éves ellátmányát 1959 óta folyamatosan értékén tartották, a volt gyarmatokról származó katonákét befagyasztották. Hosszas jogi procedúra után végül 2001-ben 20 százalékos emelést hagytak jóvá a még élő 80 ezer külföldi veterán számára, juttatásuk összege azonban még így sem éri el a francia sorstársaikét. Persze drágább a megélhetés Franciaországban, mint mondjuk Togóban, így, ha azonos összeget kapnának, azzal gyakorlatilag a franciák kerülnének hátrányba – magyarázza egy illetékes.

Így jelenleg egy volt szenegáli tüzér évi nyugellátmánya 210 euró, egy togóinak 102 eurót utalnak ki évente, egy marokkói veterán katona évi 60 eurót kap, szemben a francia nyugdíjas katonának járó évi 425 euróval. Míg azonban Franciaországban ez jelképes összegnek számít, és nem ebből kell megélnie a veteránnak, addig a külföldi, főként afrikai katonák szülőhazájában nagyon is fontos a francia államtól kapott ellátmány, sőt sokszor a katona családjának egyetlen jövedelmi forrását jelenti. „A csatában bezzeg nem tettek különbséget a katonák között a származásuk szerint” – idéz egy veteránt a Libération.

Le Figaro

A normandiai D-Nap után két hónappal, 1944. augusztus 15-én 450 ezer szövetséges katona szállt partra Provence-ban, Dél-Franciaországban. A partraszállás 60. évfordulóját nagyszabású nemzetközi ceremóniával ünnepelték vasárnap több helyszínen: Jean-Pierre Raffarin miniszterelnök ebéden látta vendégül a külföldi vezetőket Párizsban, Jacques Chirac köztársasági elnök pedig 16 afrikai államfővel többek között vízi és légi parádén vett részt Toulonban.

Michèle Alliot-Marie védelmi miniszter szombaton Draguignanban, az amerikai temetőben vett részt a 60 évvel ezelőtti harcokban elesett 861 amerikai katona emlékére rendezett megemlékezésen, és 9 amerikai veteránnak a Becsületrendet adományozta. Becsületrendet kapott 9 brit veterán is, akik a brit ejtőernyős csapat tagjaiként részt vettek az első provence-i falu, La Motte felszabadításában.

A védelmi miniszter vasárnap 32 – köztük 20 afrikai – veteránt tüntetett ki a Becsületrenddel, és hangsúlyozta annak jelentőségét, hogy milyen fontos a fiatal generációknak átadni a szabadsághoz, demokráciához, a hazához való ragaszkodás értékeit: „Szükségünk van Önökre, veteránokra, akik még köztünk vannak és elmesélhetik nekünk a provence-i eseményeket, hogy tovább éljen azoknak a férfiaknak és nőknek, az önök társainak emléke, akik az életüket áldozták a szabadságunkért” – idézi a Le Figaro a francia védelmi minisztert.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.