A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Rosszul fizetett veteránok

Rosszul fizetik a volt gyarmatokról származó katonákat, ellátmányuk alig közelíti meg a francia veteránokét – „Második D-day": a dél-franciaországi partraszállás 60. évfordulóját nagyszabású nemzetközi ceremóniával ünnepelték vasárnap.

Hegyesi Gabriella
2004. 08. 16. 6:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Libération

Rosszul fizetik a nem francia háborús veteránokat – a Libération a provence-i partraszállás 60. évfordulója kapcsán a francia hadsereg nyugdíjasainak helyzetéről ír. Míg a francia leszerelt katonák éves ellátmányát 1959 óta folyamatosan értékén tartották, a volt gyarmatokról származó katonákét befagyasztották. Hosszas jogi procedúra után végül 2001-ben 20 százalékos emelést hagytak jóvá a még élő 80 ezer külföldi veterán számára, juttatásuk összege azonban még így sem éri el a francia sorstársaikét. Persze drágább a megélhetés Franciaországban, mint mondjuk Togóban, így, ha azonos összeget kapnának, azzal gyakorlatilag a franciák kerülnének hátrányba – magyarázza egy illetékes.

Így jelenleg egy volt szenegáli tüzér évi nyugellátmánya 210 euró, egy togóinak 102 eurót utalnak ki évente, egy marokkói veterán katona évi 60 eurót kap, szemben a francia nyugdíjas katonának járó évi 425 euróval. Míg azonban Franciaországban ez jelképes összegnek számít, és nem ebből kell megélnie a veteránnak, addig a külföldi, főként afrikai katonák szülőhazájában nagyon is fontos a francia államtól kapott ellátmány, sőt sokszor a katona családjának egyetlen jövedelmi forrását jelenti. „A csatában bezzeg nem tettek különbséget a katonák között a származásuk szerint” – idéz egy veteránt a Libération.

Le Figaro

A normandiai D-Nap után két hónappal, 1944. augusztus 15-én 450 ezer szövetséges katona szállt partra Provence-ban, Dél-Franciaországban. A partraszállás 60. évfordulóját nagyszabású nemzetközi ceremóniával ünnepelték vasárnap több helyszínen: Jean-Pierre Raffarin miniszterelnök ebéden látta vendégül a külföldi vezetőket Párizsban, Jacques Chirac köztársasági elnök pedig 16 afrikai államfővel többek között vízi és légi parádén vett részt Toulonban.

Michèle Alliot-Marie védelmi miniszter szombaton Draguignanban, az amerikai temetőben vett részt a 60 évvel ezelőtti harcokban elesett 861 amerikai katona emlékére rendezett megemlékezésen, és 9 amerikai veteránnak a Becsületrendet adományozta. Becsületrendet kapott 9 brit veterán is, akik a brit ejtőernyős csapat tagjaiként részt vettek az első provence-i falu, La Motte felszabadításában.

A védelmi miniszter vasárnap 32 – köztük 20 afrikai – veteránt tüntetett ki a Becsületrenddel, és hangsúlyozta annak jelentőségét, hogy milyen fontos a fiatal generációknak átadni a szabadsághoz, demokráciához, a hazához való ragaszkodás értékeit: „Szükségünk van Önökre, veteránokra, akik még köztünk vannak és elmesélhetik nekünk a provence-i eseményeket, hogy tovább éljen azoknak a férfiaknak és nőknek, az önök társainak emléke, akik az életüket áldozták a szabadságunkért” – idézi a Le Figaro a francia védelmi minisztert.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.