időjárás 2°C Elza 2023. december 1.
logo

Se pénzük, se támogatási szerződésük nincs az EU-alapok nyerteseinek

MNO
2004.08.26. 06:41

Jóllehet, már májusban odaítélték az első EU-támogatásokat a strukturális alapokból, a győztesek nemhogy pénzhez nem jutottak még, de megkötött támogatási szerződésük sincs.

Medgyessy Péter kormányfő és Csillag István gazdasági miniszter május 13-án a Parlamentben adta át a támogató leveleket a strukturális alapok első 12 győztes pályázójának. A gazdasági versenyképesség operatív program (gvop) keretében kiválasztott győzteseknek azt ígérték, 30 napon belül postázzák nekik a támogatási szerződést. A 12 győztes közül kilenc azonban arról számolt be, hogy 60-70 nap elteltével kapták meg a szerződéstervezetet, s még várják a Magyar Vállalkozásfejlesztési Kht.-től az általuk már aláírt szerződés jóváhagyását.

Szakértők szerint a lassú ügyintézés komoly üzleti károkat okoz a pályázati győzteseknél, akiknek előzetesen kell finanszírozniuk a támogatott fejlesztés egészét, a támogatást pedig csak utólag kapják meg. A rengeteg papírmunka, az öt éven át megkövetelt drága bankgaranciák, a támogatás vissza nem igényelhető áfája és a csúszások miatt jobban járt volna a cége, ha bankhitelt vesz fel külföldön – mondta az egyik nyertes.

A gvop-s szerződéstervezetek kiküldése azért csúszott, mert Brüsszellel hosszasan kellett egyeztetni – válaszolta a Világgzdaság érdeklődésére Turi Marcell, az MVF Kht. kommunikációs menedzsere, aki cáfolta, hogy nincs elég embere a kht.-nak a beérkezett több ezer pályázat feldolgozására.Szakértők szerint a gvop lassú lebonyolítása nem egyedülálló a hazai pályázatokhoz képest. A Széchenyi vállalkozásfejlesztési program és a Smart Hungary kiírásainak győztesei közül többen is 6-8 hónapos szerződéskötési átfutásról, illetve a kifizetések elszámolás utáni késlekedéséről tájékoztattak. Mint ismert, a pályázók komoly retorziókra számíthatnak, ha nem tartanak be valamely határidőt a projekt előkészítése vagy megvalósítása során, ez akár az elnyert pályázat elvesztéséhez is vezethet. A lebonyolító államigazgatási szerveket ezzel szemben semmiféle szankció nem éri, akkor sem, ha akár több hónapot késlekednek.

A tavaly kiírt hazai finanszírozású pályázatok győzteseit sújtja egy júliusi kormányhatározat is, amely felfüggesztette a központi költségvetés 2004. június 30-ával bezárólag előirányzott, de még fel nem használt, tavalyi kötelezettségvállalással terhelt pénzmaradványainak kifizetését. A kormányhatározat az EU-s társfinanszírozású pályázatokra nem vonatkozik, azokat tehát (elvileg) továbbra is ki lehet fizetni.

Forrás: Világgazdaság

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.