időjárás 5°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Veszélyben a Financial Times egy per miatt?

MNO
2004.10.12. 07:09

Egy független brit brókercég egy olyan cikk miatt perelte be a lapot, amelyben a társaság egy elbocsátott elemzője bennfentes kereskedéssel vádolta meg volt munkahelyét. A tét közel negyedmilliárd font – adta hírül a Napi Gazdaság cikke.

A gazdasági újságírás végét jelentené, ha a felperes nyerne abban a perben, amelyet a Collins Stewart Tullet brókercég indított a Financial Times (FT) ellen – érveltek a világ egyik legtekintélyesebb üzleti napilapjának ügyvédei a múlt héten a londoni bíróságon, kérve egyszersmind, hogy szüntessék meg az eljárást.

A független brit brókercég azért perelte be a lapot, mert az tavaly augusztusban egy cikket jelentetett meg, amelyben a Collins Stewart egy elbocsátott elemzője bennfentes kereskedéssel vádolta meg volt munkahelyét. Collinsék jogászai 230,5 millió font (413 millió dollár) kártérítést követelnek a Financial Timestól, mondván, emiatt csökkent 16 százalékkal részvényeik árfolyama a cikk megjelenése után. Ezen felül külön 37 millió fontot akarnak elmaradt üzleti haszon címén.

A brókercég volt munkatársa hivatalos bejelentést tett a brit pénzügyi felügyeletnél (FSA) a Collins Stewart állítólagos bennfentes ügyletei miatt – ez szolgált a FT-cikk alapjául. A lap illetékesei hangsúlyozzák: a bejelentés nyilvános fórumon történt, tehát nem lehet miatta peres eljárást indítani. (Az elemző állításait más lapok is közzétették, de a Collins Stewart csak a FT-t perelte be, a szerinte „egyoldalú és kártékony” cikk miatt – emlékeztetett a BBC. Egyébiránt az FSA az idén augusztusban tisztázta a céget a vád alól.)

A brit üzleti napilap szóvivője abszurdnak minősítette a követelt kártérítés összegét, a felperes azonban arra hivatkozik, hogy ennyivel romlott piaci megítélése, abból kiindulva, hogy két közvetlen riválisának az árfolyama is több mint 20 százalékkal emelkedett a cikk megjelenése óta, míg az övé nagyjából stagnált. A bíróság várhatóan e héten dönt a kártérítési eljárás megindításáról, de a Collins már jelezte: ha elvetik is a követelést, rágalmazásért mindenképpen beperelik a Financial Timest.

Az 1888-ban alapított, ma a Pearson-csoport által kiadott FT nehéz két év után van, miután hirdetési bevételei 2002-ben mélypontra süllyedtek. Teljes árbevétele még tavaly is 5 százalékkal csökkent, napi olvasóinak száma pedig visszacsúszott a 2001-ben elért 500 ezer alá. Ezzel együtt a lap helyzete stabilizálódni látszik – ebben szerepet játszik az idén valószínűleg már nullszaldós, részben előfizetős online szolgáltatás is -, de a szakértők egyetértenek abban, hogy egy gigászi kártérítési per az utolsó dolog, amire szüksége volna.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.