időjárás -1°C Ingrid , Ágota 2023. február 5.
logo

Újabb tízmilliós pénzeső a baloldalnak

Magyar Nemzet
2004.11.11. 23:01

Újabb közpénzeső zúdult baloldali vagy a baloldalhoz köthető médiumok és cégcsoportok kasszájába. Többek között a Népszabadság, a Népszava, a Metro újság, a Klubrádió, a Magyar ATV, a Ringier, az Axel Springer és a Sawyer Miller Group jutott közvetlenül vagy közvetve tízmilliós nagyságrendű összegekhez a munkaügyi minisztériumhoz tartozó Nemzeti Felnőttképzési Intézet (NFI) közelmúltban lezárult pályázatán keresztül.

Ismét látványosan a baloldali kötődésű cégcsoportoknak kedvezett az NFI szeptember 9-i beadási határidővel a felnőttképzést és az egész életen át tartó tanulást népszerűsítő programok támogatására meghirdetett pályázata, amelynek eredményét október végén hozták nyilvánosságra az intézet honlapján.

A győztesek egy része ismerősnek számít, hiszen – amint arról a Magyar Nemzet már beszámolt – a korábbi tendereken is mesés összegekhez jutottak. Ezúttal a Népszabadság ötmillió forintot, a Népszavát kiadó Editorial Kft.-hez tartozó Diario Kft. négymillió forintot, a kormánypárti Bolgár György jegyzeteivel megspékelt, ingyenesen osztogatott Metro újságot kiadó MTG Metro Gratis Kft. hatmillió forintot kapott.

A Ringier Kft. hétmillió forintot szakított, míg a baloldali megyei lapok többségét kiadó Axel Springer hárommilliót. Most sem maradt ki a pénzosztásból a Bolgár György-féle beszélgetős műsoráról elhíresült Klubrádió Kft. (hárommillió forint), a Hit Gyülekezete érdekeltségi körébe tartozó Magyar ATV (12 millió forint) és az ORTT által többször elmarasztalt Nap-kelte producerének, Gyárfás Tamásnak a cége, az St. Plusz Kft. (10 millió forint).

Először nyert el támogatást a felnőttképzési intézet pályázatán a Sawyer Miller Group, 14 millió forintot. A céget Bruck Gábor vezeti, aki korábban Demszky Gábor SZDSZ-es főpolgármester kampányfőnöke volt. Ismert, a Sawyer Miller Group kommunikálta idén szeptemberig a 4-es metró „építését”. Szivi József, az NFI szakmai igazgatóhelyettese immár nem kívánt nyilatkozni a lapnak.

Korábban a pályázatok elbírálásáról azt állította: nem politikai, hanem szakmai szempontok alapján döntenek a győztesekről, ugyanakkor nem volt hajlandó elárulni, kikből áll a bírálóbizottság. A titkolózás jogszerűségét az adatvédelmi biztos is vizsgálja.

Mint azt a Magyar Nemzet megírta, a 2002-ben Kiss Péter akkori munkaügyi miniszter által létrehozott felnőttképzési intézet eddigi médiapályázatain a Gyárfás Tamás-féle St. Plusz 92 millió forintot, a Klubrádió több mint 12 milliót, a Metro újság kiadója 7,5 milliót, a Népszabadság tízmilliót, az Axel Springer érdekeltségei 31 milliót, míg a Népszava korábbi tulajdonosához, Bleuer Istvánhoz köthető két ESMA-cég 14 millió forintot kasszírozott. Mester Ákos Telegráf Kft.-jének 16 millió, a Mikroszkóp Színpadnak pedig 12 millió forint jutott. A Hit Gyülekezete sem maradt ki a pénzosztásból, hiszen a tulajdonában lévő Magyar ATV és a közvetlen befolyása alatt álló Új Spirit Kft. mintegy 15 millió forintot kapott.

Emlékezetes, idén a kulturális tárca miniszteri keretéből szintén a kormánypártok szellemi holdudvarához tartozó cégek, szervezetek jutottak többmilliós támogatáshoz. Az St. Plusz Kft. 25 millió forintot kapott, hétmillió jutott a Farkasházy Tivadar által alapított Hócipőnek, ötmillió a közismerten baloldali Mozgó Világnak, a Magyar Úttörők Szövetségének pedig hatszázezer forint. Az Antiszemita közbeszéd Magyarországon című kirekesztő könyvsorozatot kiadó B’nai B’rith Budapest negyedmillió forintot tehetett zsebre.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.