időjárás 19°C Árpád 2023. március 31.
logo

„Ha egyszer nem megy fel előttem a függöny, én már voltam, a pályám befejezett”

MNO
2005.01.12. 14:12

A kétszeres Kossuth-díjas, Kiváló és Érdemes Művész földi maradványait ma helyezték örök nyugalomra a budapesti Farkasréti temetőben. A szertartást a Magyar Televízió élőben közvetítette.

Bessenyei Ferencet 2004. december 27-én hétfőn, 86 éves korában érte a halál. Bessenyei Ferenc 1919. február 10-én született Hódmezővásárhelyen. Színészi pályáját 1940-ben a szegedi Városi Színházban kezdte. 1942-től a Miskolci Nemzeti Színház, 1945-50 között a Budai Színház, majd a Szegedi- és a Pécsi Nemzeti Színház tagja volt. 1950-től a Nemzeti Színház, 1963-tól a Madách Színház, 1967-től ismét a Nemzeti Színház, 1973-80 között újra a Madách Színház, 1980-tól ismét a Nemzeti Színház társulatának tagja. 2000-től a Pesti Magyar Színház művésze.

Legemlékezetesebb színpadi alakításai között voltak Németh László darabjainak hősei, Galilei, Görgey, Colbert és Széchenyi. Emellett döbbenetes módon szólaltatta meg Illyés Gyula színpadi hőseit mint a Fáklyaláng Kossuthját vagy a Dózsa Györgynek a címszerepét. A nagy klasszikusok művei, mint Madách Imre Az ember tragédiája és Katona József Bánk bánja sem kerülhették meg a nemzet színészét.

Színpadi alakításai mellett közel száz filmben és tévéjátékban is szerepelt. A Láz, a Dúvad, az Egy magyar nábob, az Ítélet, a Föltámadott a tenger, a Pacsirta, a Kőszívű ember fiai, az Egri csillagok című filmekben láthattuk a színészóriást. Orgánuma, szuggesztív egyénisége, elementáris erejű szerepformálása, humora, intellektuális ereje, kitűnően érvényesült klasszikus hősök megformálásában, színpadon és filmen egyaránt.

A kétszeres Kossuth-díjas Kiváló és Érdemes Művész 2000-ben megkapta a Nemzet Színésze Díjat. Ez a rangos elismerés azokat a nagynevű színművészeket illeti meg, akik 40 esztendőt töltöttek a pályán, abból húsz évadot pedig a Nemzeti Színházban. Bessenyei életének meghatározó részét töltötte el a „Nemzeti” színpadán. Az intézmény iránti elkötelezettségét sohasem hallgatta el; a Nemzeti Színház iránti elkötelezettsége messzemenően meghatározta színészi ars poeticáját.

Felesége, B. Élthes Eszter Férjem, a komédiás című könyvét 2004. november végén mutatták be a közönségnek. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma saját halottjának tekinti Bessenyei Ferencet.

(Info Rádió, Magyar Színház, Hét Nap, Duna TV)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.