Cseh ponty a magyar halászlében

A külseje alapján felismerhetetlen, ha külföldről érkezett a hal. Az íze azonban más. A most készülő kereskedelmi etikai kódex alapján a nagy üzletláncok vállalnák azt is, hogy a megfelelő áron és minőségben készült, kiválóan csomagolt magyar élelmiszereket igyekszenek előnyben részesíteni az importtal szemben.

MNO
2005. 10. 21. 9:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megállapodás kitér az élelmiszer-biztonság javítására is, különös tekintettel az elmúlt hónapokban történt súlyos higiéniai hiányosságok miatti botrányokra, amelyek következtében áruházat is zárattak be időlegesen. A kereskedők jobban oda fognak figyelni a lejárt szavatosságú élelmiszerek forgalomból való kivonására. A megállapodásban foglaltakat a jelenleginél is szigorúbban fogják ellenőrizni – ígérte Pásztohy András, a földművelésügyi tárca politikai államtitkára a Reggel című napilapnak.

A kódex fontos része lesz az is, hogy az áruházakban kínált élelmiszereken az EU-ból származó külföldi termékek származási helyét fel fogják tüntetni – mondta az államtitkár. (Erre jogszabály nem kötelezi őket, elegendő az unió gyártási helykénti kiírása. Az persze most is törvénytelen, amikor a külföldi pontynak „balatoni hal” jelölést adnak.) Az önkéntes vállalásra a magyar termékek piaci esélyének javítása miatt is szükség van.

Csehül áll a halászlevünk is

Erre példa a folyamatosan növekvő import (elsősorban csehországi) élőhal-behozatal. Erről semmiféle statisztika sem készül, mert valamilyen okból a közvetlen fogyasztásra szánt élő halat „rendes” kereskedelmi árunak tekintik, s szemben a többi élő állattal, nem kell a határon bejelenteni behozatalukat. Már kezdeményezték ennek megváltoztatását az unió egészére – nyilatkozta Tölg László, a Haltermelők Országos Szövetsége és Terméktanácsa főmunkatársa a lapnak. Most csak becslések vannak arra, hogy az évi kilencezer tonna hazai élőhal-értékesítés (zömmel ponty) mellett az elmúlt másfél–két évben megduplázódott a korábban 500 tonna import. Ennek nincs jelentősebb hatása a forgalomra, ám az árak körülbelül húszszázalékos esése következett be – értékelte a helyzetet Kiss György Károly, a Balatoni Halászati Rt. vezérigazgatója.

Nem a versennyel van baj, hanem az eltérő feltételekkel – mondta a halászati cég vezetője. A csehek ráálltak a nagyüzemi méretre, tógazdaságaik kétszer akkora agrár-környezetvédelmi támogatást kapnak (nyolcvan százalékban az EU-ból), mint a hazaiak, nekik nem kell vízdíjat fizetniük. Ez kilónként 100–130 forinttal alacsonyabb önköltséget jelent (500–600 forint nagykereskedelmi pontyárra vetítve) – tette hozzá Tölg László. A magyar termelőknek is növelniük kell az üzemméretet és összefogniuk a piacra jutásban – egészítette ki Kiss György Károly. Szerinte érlelődik a haltermelőkben a piaci kényszer felismerése.

Ez szab korlátot az állam lehetőségeinek is – hangsúlyozza az FVM államtitkára. Kőkemény verseny zajlik a fogyasztókért, ezért az etikai kódex ellenére a kereskedők ráfizetéssel nem fognak magyar árut forgalmazni – mondta Pásztohy András. A világpiaci alkalmazkodás nem kerülhető el – tette hozzá. Közvetlen támogatást nem nyújthat az állam az EU tilalma miatt. Áttételes segítségre van lehetőség: a magyar áruk piacra jutásához, marketingjéhez járulhat hozzá pályázatokkal. jogvédelmet nyújthat, ahogyan az a tokaji bor esetében megtörtént a kizárólagos névhasználat külföldi elismertetésével. Most megpróbálják elérni az akácméz piacának megmentését az EU-ban az ázsiai, rosszabb minőségű termékekkel szemben, s ebbe a körbe tartozik az etikai kódex is.

Az is igaz viszont, hogy a nagy láncok sokszor másképpen viselkednek otthon és nálunk. A tárgyalásokon szóba került, hogy Nyugat-Európában a hipermarketek gyakran maguk kérnek hatósági ellenőrzést, s ha mindent rendben találnak náluk, azt imázsjavításra használják fel. Az államtitkár szerint ez Magyarországon még a jövő zenéje.

Eredetvédelem a balatoni halra?

Afféle hungarikumkénti védjegyet szeretne szerezni a magyar tengerben úszkáló halakra a Balatoni Halászati Rt. A törvényben szabályozott védjegyoltalmi kérvényüket elutasították. Gondolkodtak az érzékszervi alapon (íz, szín, méret) történő megkülönböztetésen, de inkább a termőhely különleges voltából (Európa-szerte ritka ekkora haltermelő tavi vízfelület) származó különbözőségekre támaszkodva gondolnának valamilyen eredetvédelmet kapni. A „Balatoni hal” jogilag tehát nem létező „védjegyet” PR-eszközként használják sokfelé, éttermekben, rendezvényeken – mondta Kiss György Károly vezérigazgató.
(Reggel)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.