Uj Péter: A halászléirányba elkötelezett magyar családokra másféle veszélyek is leselkednek, nem csak a romos állapotban lévő magyar gasztronómiai kultúra, amely még mindig az inkább mennyiség- és igénytelenségorientált szocialista vendéglátóipar diszciplínarendszerén nyugszik.
Ebben a diszciplínarendszerben érvényes az a receptszerűség is, amelyet a lakosság jelentős százaléka a halászlé receptjének vél, és amely előírja, hogy nagyobb mennyiségű olcsó halból főzzünk valami trutyit, amit aztán átpasszírozva a lé sűrítéséhez használunk fel, mintha egy levesnek a sűrűség adná az értékét. Nézem szomorúan karácsony előtt busafarkakat és halbelsőség néven árusított valószínűtlen véres (jó esetben csak véres) trutyit vásárló honfitársaimat, és magamban sírok. (Ceterum censeo: a busa nevű halat kultúrember a konyhájában nem tűri meg; biztos teszt arra, hogy egy szakácskönyv szélhámosság-e vagy tényleg értékes munka: van-e benne busarecept? Ha van, azonnal kidobni!)
(Népszabadság, 2005. december 28.)
Támadás érte Odesszát, Zelenszkij máris alkudozik a hadikölcsön visszafizetéséről















Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!