Alig van kereslet a nyúlra a magyar piacon

Az év eleji pangás és a böjt után az összes húsfélére nő a kereslet. A legnagyobb igény a sonkára van húsvétkor, de jobban fogy a csirke és a marha is 20-30 százalékkal. Ilyenkor az élő haszonállatok iránt is tapasztalható egy speciális kereslet: az állatvédők és a tenyésztők tiltakozása ellenére gazdára találnak a kisnyulak, kiskacsák és kiscsirkék.

MNO
2006. 04. 15. 4:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy ötezer tonna sonkát kínálnak a termelők a magyar kereskedelemnek, amely az egész évben eladott mennyiség felét jelenti – mondta Menczel Lászlóné, a Magyar Húsiparosok Szövetségének titkára. Becslések szerint emellett 1-2 ezer tonna olcsó import is megjelenik, ami komoly gondot jelent az ágazat számára. A hipermarketekben 550 forintért már lehet kapni egy kilogramm füstölt lapockát. A legdrágább sonka kilónként 1800 forintba kerül, a parasztsonka kilójáért 1200 forintot kérnek, ha mangalicából készül, akkor már 2000 forintot kóstál.

A húsvéti időszak másik fontos terméke a tojás: az évi 3 milliárdos fogyasztás 20 százalékkal ugrik meg ebben a hónapban – mondta Földi Péter, a Baromfi Terméktanács titkára. A keresletnövekedés nincs hatással az árakra, sőt a láncok akciói miatt szinte olcsóbb a tojás, mint máskor. Az alacsony árakért persze az import is felelős. A terméktanács becslése szerint minden tizedik eladott tojás származik külföldről. A magyar kivitel viszont minimális.

Az ünnepet jelképező nyúl és bárány két olyan ágazat, amelyeket az export tart el. A magyarországi értékesítés is emelkedik, mégis annyira kis mennyiségű a fogyasztás, hogy még húsvétkor is nagyon kevés asztalon szerepelnek ezek a húsfélék. A Nyúl Terméktanács tapasztalata, hogy a nyúlhús egyre inkább megtalálható az áruházakban. Hetente 1-2 tonna darabolt, konyhakész húsra van igény, a húsvéti időszakban pedig megduplázódik a kereslet – mondta Perjési László, a terméktanács ügyvezetője. Az export folyamatosan bővül, a nyugat-európai országok komoly piacnak számítanak.

Juhhúsból mindössze 0,3 kilogramm az évi átlagos fogyasztás Magyarországon. Ennek fő oka, hogy a bárány 3-5-ször kerül többe más húsféléknél. A hazai tenyésztők az állomány 95-98 százalékát élő állatként exportálják, főként Görög -és Olaszországba. Az évi 800 ezer exportált bárányból 200-220 ezret adnak el ilyenkor – közölte Békési Gyula, a Juh Terméktanács igazgatója. A 16-17 ezer tonna magyar áru az uniós piac mindössze 1 százalékát teszi ki.

Húsvétkor megnő a kereslet a kisállatok iránt is. Az állatvédők mindenkit megpróbálnak lebeszélni arról, hogy ünnepi felindulásból ajándékozzon élő haszonállatot, de megpróbálnak segíteni, ha mégis egy kimerült és megunt nyúl, csirke vagy kacsa marad a lakásban húsvét után. A riadt apróságokat az állatkert veszi át, majd a karanténban történő megfigyelés után állatvédő szervezetek közvetítésével találnak nekik új helyet, általában tenyésztőknél.

(Forrás: Origo)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.