időjárás 32°C Marcell 2022. augusztus 14.
logo

Szlovén költőtehetség budapesti bemutatkozása

Haklik Norbert
2006.04.21. 07:31

Alex Stegert, a legifjabb szlovén költőgeneráció kiválóságát mutatja be Kalász Márton, a Magyar Írószövetség elnöke ma este 7-től a Magyar Műhely Galériában (Budapest VII., Akácfa utca 20.). Alex Steger 1973-ban született Ptujban. Németből és összehasonlító irodalomtudományból diplomázott a Ljubljanai Egyetem Bölcsészettudományi Karán.

Eddig négy verseskötete és egy útiregénye jelent meg, ez utóbbi perui élményeiről szól Van úgy, hogy a január nyár közepén van címmel. Steger verseinek nemcsak hazai földön, de külföldön is nagy olvasói és kritikai visszhangja volt. Kötetei horvát, szlovák, cseh, német, angol és bolgár nyelven jelentek meg, megjelenés előtt áll spanyol és litván nyelvű válogatott verses kötete.

A Medanai Nemzetközi Költőfesztivál egyik alapítója, 1996-2004 között szervezője, a fesztivál résztvevőinek műveiből összeállított antológia szerkesztője. Verseinek nyelvi összetettsége a különféle művészeti ágak kölcsönhatását metaforizálja. Dusan Fiser festőművésszel közös kiállítást szerveztek a vizuális művészetek témakörében, Az anyagban címmel. Uros Rojko és Peter S. Gruber zeneszerzőkkel hozott létre közös projekteket. Verseit korábban a Fosszília, a Jelenkor és a Korunk folyóiratokban olvashattuk magyarul. 2006-ban a veszprémi BábelPress Bt. kiadásában jelenik meg Protuberancia című kötete Orcsik Roland fordításában. A mai esten a szlovén szerző mellett Orcsik is részt vesz.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.