Tagadásban Rejtő E.: folytatódott a Kulcsár-per

„Ártatlanul állok a bíróság előtt” – mondta állítólag elcsukló hangon a Kulcsár-per hétfői tárgyalásán Rejtő E. Tibor harmadrendű vádlott. A Kereskedelmi és Hitelbank Rt. egykori elnöke vallomástétel helyett nyilatkozatot olvasott fel, visszautasítva a vádakat. A tárgyalás kedden folytatódik.

MNO
2006. 05. 08. 11:46
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem ismerte el bűnösségét a Kulcsár-per hétfői tárgyalásán Rejtő E. Tibor harmadrendű vádlott. A Kereskedelmi és Hitelbank Rt. egykori elnöke a tárgyaláson nem kívánt vallomást tenni, hanem egy nyilatkozatot olvasott fel, amelyben hangsúlyozta, hogy a leghatározottabban visszautasítja a vádakat. Rejtő E. Tibor közölte, hogy nyilatkozatával valamennyi tényállást cáfolni kívánja, és az eljárásban észrevételeivel segíti majd a tények feltárását, kérdésekre azonban nem kíván válaszolni.

Egy vádlott vallott háromból

Nem volt tudomása a bűncselekményekről, mondta, majd – az Index szerint – elcsukló hangon azt mondta: „Ártatlanul állok a bíróság előtt”. A teremben lévő újságírók szerint Rejtő el is sírta magát, de a volt bankvezér azt mondta, rosszul látták – tudósít az index.hu.

A brókerbotrány tavaly szeptemberben ismertetett vádirata szerint a vádlottak összesen 23 milliárd forintot mozgattak a sikkasztások idején, 1998–2003 között. Az okozott kár 8,3 milliárd forint, amelyből 6,3 milliárd forintnyi vagyont sikerült zár alá venni, így a tényleges kár kétmilliárd forintra tehető. Az ügyészség Kulcsár Attila, valamint Kerék Csaba, a Britton Kft. tulajdonosa mellett vádat emelt Rejtő E. ellen is. A Magyar Nemzet korábban úgy értesült: a bank jogi osztálya belső vizsgálat nyomán Rejtő E. Tibor ellen megfogalmazott beadványt juttatott el Varga Zoltán bírónak. A dokumentumról a pénzintézet nem kívánt felvilágosítást adni.

Kerék Csaba, a Britton Kft. volt ügyvezető igazgatója múlt heti meghallgatásán azt hangsúlyozta, hogy szabályosan működött az irányítása alatt álló Britton cégcsoport. Könyvelők, külső szakértők vizsgálták a vállalkozásokat, így ha bármi szabálytalanság történt volna, a felelősség is megoszlana – fűzte hozzá az ügyészség szerint több mint nyolcmilliárdos kárt okozó bűnügyben sikkasztással és pénzmosással megvádolt üzletember. Kulcsár Attila a május 3-i első tárgyaláson a bíróságnak átadott rövid írásbeli nyilatkozatában elismerte bűnösségét és megbánást tanúsított, de egyúttal jelezte azt is, hogy nem tesz vallomást.

Egy világ omlott össze bennem

Rejtő E. Tibor a tárgyaláson közölte: nyilatkozatával valamennyi tényállást cáfolni kívánja és az eljárásban észrevételeivel segíti majd a tények feltárását, kérdésekre azonban nem kíván válaszolni.

A bűnsegédként elkövetett sikkasztás bűntettével vádolt Rejtő E. Tibor felolvasott írásbeli vallomásában kiemelte, hogy 1999-ben vállalta a K&H bank vezetését, annak teljes átszervezése volt a feladata. Mint mondta, a bank alulkvalifikált személyi állománnyal működött, 1999 végére 8 milliárd forint vesztesége volt, és működési engedélye is veszélybe került. A székház eladása és visszabérlése segített ezen a helyzeten, és intézkedései javították a bank eredményességét.

Rejtő E. Tibor azt mondta, hogy 2003. július 3-án, olaszországi nyaralása során értesült arról, hogy Kulcsár Attila e-mailt hamisított. Mint mondta, Kulcsár telefonban bevallotta neki, hogy milyen bűncselekményeket csinált. „Egy világ omlott össze bennem” – mondta Rejtő E. Tibor. Elmondása szerint 2000-ben ismerkedett meg Kulcsár Attilával, akit ambíciózus, nagy munkabírású, jó képességű fiatalembernek tartott. Kulcsár Attila ötleteit és elképzeléseit elmondta neki, az ő nevéhez fűződik egyebek között a bank egészségpénztár-, valamint önkormányzati üzletágának létrehozása is. Mint mondta, Kulcsár Attilával közösen mentek tárgyalni több önkormányzathoz is.

Rejtő E. Tibor hangsúlyozta, hogy Kulcsár Attilával naponta átlagosan tíz percet beszélt telefonon, befektetői tevékenyégét nem kísérte figyelemmel. Közölte azt is, hogy Kulcsár soha nem tett említést neki arról, hogy a Britton tulajdonosa lenne.
Rejtő szerint Kulcsár Attila nem volt rendszerető ember, ötleteit papírfecnikre írta. Rejtő E. Tibor ezeket jóváhagyva A4-es papírt tűzött hozzájuk és arra írta a „rendben” szót, a vezérigazgatói bélyegzővel ellátva. Ezt a papírt használhatta fel a hamis e-mailhez. Rejtő E. Tibor hozzátette: meg sem fordult a fejében, hogy ezzel vissza fognak élni.

Rejtő E. Tibor közölte: nincs arra példa, hogy egy sikeres bank igazgatója ellopja az ügyfelek pénzét és életszerűtlennek nevezte, hogy az ő pozíciójában levő személy sikkasztásra adjon engedélyt. A volt bankigazgató közölte, hogy ezzel az üggyel kettétört karrierje és elérzékenyülve mondta, hogy gyermekéről kell gondoskodnia.

Kedden videózással folytatják

A tárgyaláson Kerék Csaba írásos nyilatkozatban tett összegző vallomást, amelyet kérésére a bíró olvasott fel. Ebben a másodrendű vádlott hangsúlyozta, hogy nem ő találta ki a sikkasztás módszerét és nem is irányította azt. Kifogásolta, hogy a vádirat rá vonatkozó állításai Kulcsár Attila vallomásán alapultak, amely kevés objektív tényt tartalmaz. Véleménye szerint téves koncepción alapul a vádirat, és a Kulcsár Attila rá vonatkozó vallomását tartalmazó videofelvétel alapos vizsgálatára kérte a bíróságot.A videó megtekintésébe bele is kezdett a bíróság, majd egy bő óra után a bíró közölte, hogy kedden folytatják azt.

A Kulcsár-ügy 22 vádlottjának meghallgatása várhatóan több hétig is eltart, ezt követően a bíróság szakértőket hallgat meg, majd mintegy 200 tanút. Az elsőfokú ítélet legkorábban a jövő év első felében várható.

MNO, Magyar Nemzet, hirado.hu, index.hu

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.