Nomentana-ügy: Gyurcsány Ferenc újra megfutamodott

Gyurcsány Ferenc ismét megfutamodott a bírósági megmérettetés elől. A miniszterelnök a Nomentana-ügyet taglaló cikksorozat kapcsán rágalmazás miatt, magánvádlóként indított büntetőeljárást ismeretlen tettes ellen. A rendőrség nyomozást indított; ennek nyomán már a Magyar Nemzet főszerkesztője, Liszkay Gábor került célkeresztbe. A bátorságát folyamatosan hangoztató Gyurcsány tegnap elállt a vádtól.

Magyar Nemzet
2006. 07. 14. 17:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem jelent meg tegnap Gyurcsány Ferenc a bíróság előtt, amely az általa indított bűnvádi eljárásban volt hivatott állást foglalni. A miniszterelnök azon cikksorozat kapcsán perelt, amely a Nomentana nevű cégéhez köthető, kétes jogi hátterű gazdagodását taglalta. A büntetőperben háromoldalas vádirat foglalta össze azokat a cikkbéli kijelentéseket, amelyek Gyurcsány szerint becsületsértők voltak. A miniszterelnök először ismeretlen tettes ellen indított eljárást, majd a rendőrségi nyomozás eredményeképpen az eljárás már Liszkay Gábor, lapunk főszerkesztője ellen folyt.

A tegnapi tárgyaláson Gyurcsány nem, csak védője, Zamecsnik Péter jelent meg. Az ügyvéd közölte: megbízója elejti a vádat, mert Gyurcsány szerint „a politikai vitákat nem a bíróság előtt kell megtárgyalni”. Zamecsnik arra nem tért ki, hogy a büntetőper megindításakor Gyurcsány még miért vélte úgy, hogy bírósághoz kell fordulni, illetve akkor miért nem érezte az esetet politikai vitának. Azt is homály fedi, hogy a miniszterelnök – ha úgy érzi, sérelem érte – miért ódzkodik saját becsületének megvédésétől.
Vasvári Csaba bíró úgy döntött: megszünteti az eljárást, de nem azért, mert a miniszterelnök elállt a jogi elégtétel kikövetelésétől. Vasvári azért hozta meg döntését, mert Gyurcsány – mint magánvádló – nem jelent meg a bíróság előtt.

A saját bátorságát az utóbbi hónapokban mindinkább hangoztató Gyurcsány Ferenc nem először állt el a lapunkkal szembeni jogvita lefolytatásától. A köztársaság miniszterelnöke május 18-án visszavonta lapunk ellen indított polgári peres keresetét. Ebben személyiségi jogainak sérelméért szállt volna síkra. Gyurcsány azt kifogásolta, a Magyar Nemzetben ez év január 18. és 21. között megjelent cikksorozatban közölt „egy nem létező céggel alapozta meg vagyonát”, illetve „hatósághoz benyújtott iratokat írt alá, szerződéseket kötött, taggyűléseken képviselte a nem létező fantomcéget” tényállítások valótlanságot tartalmaztak, illetve hamis látszatot keltettek. A miniszterelnök a tárgyalás napjára már meggondolta magát, és ügyvédjén keresztül kifejezésre juttatta: mégsem kívánja a jog előtt megmérettetni saját álláspontját.

A gyurcsányi cégbirodalom egy másik tagjának kapcsán már egyszer pert vesztett a miniszterelnök. Akkor a Fittelina Kft. ügyében bizonyosodott be, hogy Gyurcsány Ferenc hazudott a feleségével, Dobrev Klárával közösen tulajdonolt céggel kapcsolatban. Lapunk feltárta: a Fittelina Kft. az Apró–Dobrev– Gyurcsány-villában megvalósított több tízmilliós luxusberuházások után visszaigényelte az áfát; ezt a tulajdonosok magánszemélyként nem tehették volna meg. Így az egyébként sem szűkölködő család sokmilliós áfa-visszatérítést könyvelhetett el. Gyurcsány Ferenc szavaiból, amelyeket a Klubrádióban Bolgár Györgynek válaszolva mondott, kiderült: a Fittelina Kft. nem a luxusberuházások körüli áfatrükközésre, vagyis adócsalásra jött létre, hanem valós gazdasági tevékenységet folytatott. Gyurcsány azt fejtegette, hogy a Fittelina Kft. a Szemlőhegy út egyik üres telkére is vételi ajánlatot tett, azon irodaházat kívánt építeni. Szalai Tibor, a II. kerület jegyzője ugyanakkor kijelentette: a Fittelina Kft. semmilyen ajánlatot nem tett az említett telekre. Az ellentmondást Hazudott a miniszterelnök című cikkünkben tárta fel lapunk. Gyurcsány kifogásolta az írás címét, és pert indított. A bíróság megállapította: a Magyar Nemzet nem követett el jogsértést.

Bodacz Balázs

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.