időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

A kormány mindenkivel fizettetne; a szakma ellenáll

MNO
2006.08.29. 15:15

Fizetőssé válhatnak az eddig térítésmentes gyógyszerek – mondta ma Horváth Ágnes egészségügyi államtitkár. Beszámolt arról is, az egészségügyi szervezetek ellenzik a vizitdíjat és a több-biztosítós rendszert.

Az Egészségügyi Minisztérium államtitkára szerint elképzelhető, hogy a jövőben azoknak is fizetniük kell a gyógyszereikért, akik eddig térítésmentesen jutottak hozzá a készítményekhez. Horváth Ágnes az egészségügyi bizottság ülésén elmondta, hogy a kormány a háziorvosi gyógyszerkeret bevezetésén is „gondolkozik„, amit legkorábban 2007 végére vezethetnek be.
A kormányzat tervei szerint számos, ma még széles körű betegellátást nyújtó kórház a jövőben csak meghatározott feladatokat látna el.
Horváth Ágnes ismételten hangsúlyozta, hogy továbbra sincs döntés a vizitdíj bevezetéséről, a betegszállítás és -mentés átalakításáról pedig az év végén dönt a kormányzat.
Az egészségügyi kormányzat ugyanakkor támogatja, hogy önkéntessé váljon az orvosok kamarai tagsága.

Horváth arról is beszélt, az egészségüggyel foglalkozó szakmai és társadalmi szervezetek döntő többsége ellenzi a vizitdíj és a több-biztosítós rendszer bevezetését. Az államtitkár kiemelte, hogy az egészségügyi Zöld könyvet véleményező szervezetek szinte egyöntetűen támogatták a valódi biztosítási elv bevezetését, kiszűrve ezzel a járadékot nem fizetőket. A gyógyszerész szervezetek ugyanakkor elutasítják a patikaalapítás liberalizációját, és elvetik a dobozdíj rendszerét – tette hozzá Horváth Ágnes.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.