időjárás 15°C Evelin, Fülöp 2022. május 26.
logo

Csillag Istvánt beidéznék a Bitvai-ügyben

Néző László
2006.08.03. 10:07

Tanúként szeretné meghallgatni az ügyészség Csillag István volt SZDSZ-es gazdasági minisztert abban a vesztegetési ügyben, amelyiknek Bitvai Miklós az egyik vádlottja. A vád szerint Bitvai 50 millió forintot kért Kulcsár Attilától, hogy – Csillagon keresztül – elintézze: a Magyar Fejlesztési Bank ne adjon hitelt a Pannonplast menedzsmentjének.

A K&H-ügy néven elhíresült bankbotrányt kirobbantó Pannonplast-részvényfelvásárlás kapcsán Csillag István egykori gazdasági minisztert is hírbe hozta Kulcsár Attila, az ügy egyik kulcsszereplője. Elmondása szerint 2002 végén, 2003 elején Bitvai Miklós, az Állami Autópálya-kezelő Rt. (ÁAK) akkori vezérigazgatója 50 millió forintot kért tőle, hogy – Csillagon keresztül – elintézze: a Magyar Fejlesztési Bank ne adjon hitelt a Pannonplast menedzsmentjének. Ha ugyanis ad, meg lehetett volna akadályozni a Britton-csoport benyomulását a Pannonplast Rt.-be.

Kulcsár vallomásában elismerte: arról nincs tudomása, hogy Bitvai ténylegesen továbbadta-e a pénzt harmadik személynek.
Kulcsár ez ügyben tett vallomásából 2005 tavaszán több napi-és hetilap is hosszasan idézett, Csillag István viszont azzal védekezett: a Pannonplast-részvényügylet nyilvánosságra kerülése után maga kezdeményezte Bitvai munkaviszonyának megszüntetését, és utasítására az ÁAK – sikkasztás, valamint hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt – feljelentéssel is élt.

K&H Bank Rt.-nél és Equities brókercégénél elkövetett okirat-hamisítás-, sikkasztás- és pénzmosássorozat büntetőpere idén májusban kezdődött, s várhatóan csak ősszel fejeződik be. Bitvait – hetedrendű vádlottként – különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztással és bűnsegédként elkövetett magánokirat-hamisítással vádolják ez ügyben.

A Fővárosi Főügyészség ezen kívül vesztegetést állítva elkövetett hivatali befolyással üzérkedés miatt is vádat emelt Bitvai Miklós ellen. Az ügyészség a vádiratban javasolja Csillag István tanúként történő meghallgatását a bíróságon és egyesítenénk az ügyet a most folyó K&H-s eljárással, de erről a bírónak kell döntenie – mondta Morvai Attila, ügyészségi szóvivő az MNO-nak. Hozzátéve: Csillag István, mint tanú, valószínűleg csak annyit tud megerősíteni, hogy hozzá nem jutott el ez a pénz.

Korrupciós ügyek az SZDSZ-ben?

A 2004 nyarán kitört kormányzati válságot Medgyessy Péter akkori kormányfő úgy szerette volna feloldani, hogy menesztette néhány miniszterét. Kezdeményezte a szabaddemokraták által delegált Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter felmentését is, ezt azzal indokolta, hogy a gazdasági ügyek irányítására az eddigieknél operatívabb, naprakészebb minisztériumra van szükség. Csillag István felmentésének hírére Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke bejelentette: a párt nem fogadja el Csillag István menesztését. A pártelnök közölte: az SZDSZ elvesztette a bizalmát a miniszterelnökben. Az ügy végül oda vezetett, hogy Medgyessy Pétert menesztették a kormány éléről, és Gyurcsány Ferenc lett a miniszterelnök. Csillag István viszont így sem maradt miniszter, helyette Kóka Jánost nevezte ki a kormányfő.

Medgyessy a Népszabadságnak 2004 augusztusában adott interjúban azt mondta az MSZP koalíciós partneréről: „Az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel, miközben néhány politikusának olyan erősek a személyes ambíciói, hogy azok kielégítése érdekében semmilyen árat nem talál túl soknak”.