Csillag Istvánt beidéznék a Bitvai-ügyben

Tanúként szeretné meghallgatni az ügyészség Csillag István volt SZDSZ-es gazdasági minisztert abban a vesztegetési ügyben, amelyiknek Bitvai Miklós az egyik vádlottja. A vád szerint Bitvai 50 millió forintot kért Kulcsár Attilától, hogy – Csillagon keresztül – elintézze: a Magyar Fejlesztési Bank ne adjon hitelt a Pannonplast menedzsmentjének.

Néző László
2006. 08. 03. 10:07
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A K&H-ügy néven elhíresült bankbotrányt kirobbantó Pannonplast-részvényfelvásárlás kapcsán Csillag István egykori gazdasági minisztert is hírbe hozta Kulcsár Attila, az ügy egyik kulcsszereplője. Elmondása szerint 2002 végén, 2003 elején Bitvai Miklós, az Állami Autópálya-kezelő Rt. (ÁAK) akkori vezérigazgatója 50 millió forintot kért tőle, hogy – Csillagon keresztül – elintézze: a Magyar Fejlesztési Bank ne adjon hitelt a Pannonplast menedzsmentjének. Ha ugyanis ad, meg lehetett volna akadályozni a Britton-csoport benyomulását a Pannonplast Rt.-be.

Kulcsár vallomásában elismerte: arról nincs tudomása, hogy Bitvai ténylegesen továbbadta-e a pénzt harmadik személynek.
Kulcsár ez ügyben tett vallomásából 2005 tavaszán több napi-és hetilap is hosszasan idézett, Csillag István viszont azzal védekezett: a Pannonplast-részvényügylet nyilvánosságra kerülése után maga kezdeményezte Bitvai munkaviszonyának megszüntetését, és utasítására az ÁAK – sikkasztás, valamint hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt – feljelentéssel is élt.

K&H Bank Rt.-nél és Equities brókercégénél elkövetett okirat-hamisítás-, sikkasztás- és pénzmosássorozat büntetőpere idén májusban kezdődött, s várhatóan csak ősszel fejeződik be. Bitvait – hetedrendű vádlottként – különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztással és bűnsegédként elkövetett magánokirat-hamisítással vádolják ez ügyben.

A Fővárosi Főügyészség ezen kívül vesztegetést állítva elkövetett hivatali befolyással üzérkedés miatt is vádat emelt Bitvai Miklós ellen. Az ügyészség a vádiratban javasolja Csillag István tanúként történő meghallgatását a bíróságon és egyesítenénk az ügyet a most folyó K&H-s eljárással, de erről a bírónak kell döntenie – mondta Morvai Attila, ügyészségi szóvivő az MNO-nak. Hozzátéve: Csillag István, mint tanú, valószínűleg csak annyit tud megerősíteni, hogy hozzá nem jutott el ez a pénz.

Korrupciós ügyek az SZDSZ-ben?

A 2004 nyarán kitört kormányzati válságot Medgyessy Péter akkori kormányfő úgy szerette volna feloldani, hogy menesztette néhány miniszterét. Kezdeményezte a szabaddemokraták által delegált Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter felmentését is, ezt azzal indokolta, hogy a gazdasági ügyek irányítására az eddigieknél operatívabb, naprakészebb minisztériumra van szükség. Csillag István felmentésének hírére Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke bejelentette: a párt nem fogadja el Csillag István menesztését. A pártelnök közölte: az SZDSZ elvesztette a bizalmát a miniszterelnökben. Az ügy végül oda vezetett, hogy Medgyessy Pétert menesztették a kormány éléről, és Gyurcsány Ferenc lett a miniszterelnök. Csillag István viszont így sem maradt miniszter, helyette Kóka Jánost nevezte ki a kormányfő.

Medgyessy a Népszabadságnak 2004 augusztusában adott interjúban azt mondta az MSZP koalíciós partneréről: „Az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel, miközben néhány politikusának olyan erősek a személyes ambíciói, hogy azok kielégítése érdekében semmilyen árat nem talál túl soknak”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.