időjárás 6°C Andor , András 2022. november 30.
logo

„Izraeli nyomás” és magyar botrány az ENSZ-ben

MNO
2006.08.03. 22:16

„Nem voltam hajlandó meghunyászkodni sem az antiszemitizmus vádjától reszketve, sem a magyar kormány retorziójától tartva” – fogalmazott Morvai Krisztina, a nők hátrányos megkülönböztetése ellen küzdő ENSZ-bizottság tagja. A magyar kormány Morvai helyett „egy zsidó nőszervezet alapító tagját”, Pető Andreát jelölte a posztra.

Szigorúan tilos bármely kormánytól utasításokat elfogadniuk a nők hátrányos megkülönböztetése ellen küzdő ENSZ-bizottság tagjainak – fogalmazott az MTI-hez csütörtökön eljuttatott nyilatkozatában Morvai Krisztina, azt követően, hogy Polgár Viktor külügyi szóvivő a magyar kormánnyal való együttműködés hiányával indokolta, hogy Morvai Krisztinát (aki egyébként büntetőjogász és az ELTE docense) nem jelölték ismét a szervezetbe. Kiemelte: az ENSZ hat emberi jogi szakbizottságának tagjai – így a CEDAW tagjai is – független szakértők, s erre esküt is kell tenniük. A jogász megdöbbentőnek és példa nélkülinek nevezte azt, hogy a magyar kormány olyan bizottsági tagot keresett helyette, „aki viszont hajlandó lett volna együttműködni a kabinettel„.

A hvg.hu internetes portál szerdán Magyar botrány az ENSZ-ben címmel jelentetett meg írást, amely szerint az említett bizottság jelenlegi magyar szakértője, Morvai Krisztina „szenvedélyes hangú, kormányát kompromittálni igyekvő” levelet küldött az ENSZ-tagállamoknak. Az új bizottsági tagok megválasztásáról tartott júniusi bizottsági ülés előtt írott levelében Morvai Krisztina – akinek négyéves megbízatása az idén jár le – a honlap szerint „saját kormányát vádolta meg, hogy izraeli nyomásnak engedve a következő négy évre nem az ő mandátumát hosszabbították meg, hanem egy cionista nőszervezet aktivistáját, Pető Andreát jelölték a posztra„. Morvai Krisztina, bár az a vágya nem teljesült, hogy folytathassa New York-i tevékenységét, azt a célját elérte, hogy Pető Andrea nem kapta meg a kellő számú szavazatot – írta a hvg.hu.

Polgár Viktor az MTI-nek szerdán azt mondta: „a kormányok szokták jelölni ebbe a bizottságba a tagokat, a kormány jelölte Morvai Krisztinát, aki ezek után nem működött együtt a kormánnyal”. Hozzátette: „sok esetben a kormánnyal szemben foglalt állást„, de volt olyan is, amikor a kormány álláspontjával „homlokegyenest ellentétes álláspontot képviselt”. A külügyi szóvivő szerint Morvai Krisztina a tevékenységével „okozott bizonyos gondokat, hiszen magyarázkodni kellett a világ más államai, kormányai előtt a tevékenysége” miatt.

„Bizonyára merő véletlen, hogy utódom kijelölésére néhány héttel azután került sor, hogy az Izraeli ENSZ misszió vezetőhelyettese nyilvános panaszlevelet fogalmazott meg ellenem, amiért kérdéseket mertem feltenni a palesztin, illetve az izraeli állampolgárságú arab/beduin nők helyzetével kapcsolatban. Hasonlóképpen véletlen lehet, hogy a kijelölt utód – aki Polgár Viktor szavaiból következően hajlandónak mutatkozott a kabinettel való együttműködésre – történetesen egy zsidó nőszervezet alapító tagja, a Közép Európai Egyetem Zsidó Tudományok (Jewish Studies) tanszékének oktatója„ – írta csütörtökön az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában Morvai Krisztina. Hozzátette: erről tájékoztatta a CEDAW Egyezmény részes államainak képviselőit. „Nem voltam hajlandó meghunyászkodni sem az antiszemitizmus vádjától reszketve, sem a magyar kormány retorziójától tartva” – fogalmazott. Morvai egyébként úgy tudja, hogy Pető Andreát jó barátja, Göncz Kinga korábbi szociális, mostani külügyminiszter is támogatta.

Pető Andrea megkeresésére azt mondta, megtisztelőnek érzi, hogy a kormány jelölte erre a posztra. A hvg.hu internet portálon megjelent cikkben szereplő, Morvai Krisztinának tulajdonított kijelentésekre Pető Andrea csak annyit mondott: „ezt én nem kommentálnám„.
(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.