időjárás 12°C Amália 2022. október 7.
logo

Támogatják a kettős állampolgárságot – Bukarestben

Keresztes Lajos
2007.03.13. 09:10

A Die Presse beszámol a bukaresti kormány kezdeményezéséről, román állampolgárságot ajánl minden moldávnak. A Frankfurter Allgemeine Zeitung vitriolos vezércikkben elemzi a moszkvai hatalmi játszmák történéseit. A Focus beszámol a német alkotmánybíróság laikusok számára nehezen érthető döntéséről.

Die Presse (diepresse.com)

A konzervatív osztrák napilapban Martin Kugler és Miriam Koch Moldova gazdaságából hiányzik egy generáció című cikkében ismerteti a román nemzetpolitika céltudatosságát. A romániai és kelet-európai munkaerőhiány egy olyan ország, Moldova számára jelent társadalmi robbanóanyagot, mely már amúgy is az összeomlás határán tántorog. A gazdaságból hiányoznak a fiatalok, a jövőben egész generációk elvándorlásával kell számolni, emiatt a szociális ellátórendszerek szétesése fenyeget.A közvetlenül az unió határán fekvő országból menekülnek az emberek. Az elmúlt években becslések szerint félmillió – egymillió személy hagyta el a 4,5 millió lakosú Moldovát. Többségük Olaszország és Spanyolország felé távozott, de sokan mentek Romániába is. Most Románia legfrissebb akciója a végső kivérzéssel fenyegeti a kelet-európai országot. A bukaresti kormány meghatározott ideig lehetőséget ad a moldáv állampolgároknak, hogy megszerezzék a román útlevelet. Traian Basescu román államfő szerint már beérkezett 800 ezer kérvény, az esztendő végéig pedig másfél millió kérelemmel számolnak. Az útlevél belépőjegy lenne az unióba. (A moldávokat amúgy alapvetően megilleti a román állampolgárság, pusztán azt kell bizonyítaniuk, hogy szüleik, vagy nagyszüleik 1940 előtt Nagy-Romániában éltek.) Az intézkedés háttere, hogy Romániának feltétlenül olcsó munkaerőre van szüksége, miután románok százezrei hagyták el az országot külföldi munkavállalás miatt.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (faz.net)

A konzervatív német napilapban Michael Ludwig Választási színjáték című vezércikkében foglalkozik a hét végén lezajlott orosz helyi választás tanulságaival. Miközben a külvilág arra vár, hogy a Kreml ura, Vlagyimir Vlagyimirovics világos jelzést adjon, kit kíván utódjául, Putyin más területen aktivizálódott. Amíg a Kreml-asztrológusok különböző jelekből kívánják eldönteni, hogy Szergej Ivanov és Dimitrij Medvegyev közül ki lesz a befutó, Putyin már hivatalát készíti az őt követő időszakra. Cövekek leverésével kívánja megkönnyíteni, hogy utóda követhesse a putyini utat. A regionális választási színjáték csak a kezdet volt. A pártstruktúrát olyannyira visszanyírták, hogy a két Kreml-hű párt került többségbe – biztosan ez várható az új, decemberben megválasztandó duma esetében is. A választójogot úgy módosították, hogy a választók tiltakozással semmit se tudjanak elérni. Azok többsége, akik az urnákhoz járulnak, már idomultak a rendszerhez. A politikai restauráció jelenlegi fázisában, melyet gazdasági növekedés kísér, az emberek többsége „jó helyre” teszi az ikszet. Mindazok, akik másként gondolkodtak, nem rúgnak labdába, a középen álló demokratikus pártokat sikeresen megakadályozták abban, hogy megegyezzenek és egyesítsék erőiket.

Focus (focus.de)

A müncheni hírmagazin Az alkotmánybíróság elutasította a Tornádó-bevetés elleni keresetet című cikkében foglalkozik a német taláros testület ígéretével. Három nappal a Bundestag döntését követően az alkotmánybíróság szabaddá tette az utat a német légierő Tornádó típusú repülőgépeinek afganisztáni bevetése előtt.
Az ezt ellenző beadvány szerkesztői azt állítják: a Tornádók bevetésével fennáll annak a veszélye, hogy Németország Afganisztánban belebonyolódik az Egyesült Államok nemzetközi joggal ellentétes háborújába.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.