időjárás 3°C Virág 2022. november 26.
logo

Katonanők a terroristák nyomában

Kun Zsuzsanna
2007.05.24. 10:06

Katonanőket vetnek be a terroristák elleni harc során a jemeni hadseregben – írja a 26September című jemeni napilap. Az al-Wafd mai számából megtudhatjuk, hogy az egyiptomi hatóságok folytatják letartóztatási hadjáratukat a Muszlim Testvérek Szervezete körében. Az al-Dzsazíra az Amnesty International nagyhatalmakat elítélő éves jelentését ismerteti.

26September

A terrorizmus elleni harc legújabb fegyvereként nőket alkalmaznak a jemeni hadseregben. Az új projekt keretén belül 2006 második felétől egyre több nőt sorolnak be a terrorelhárító alakulatba. Őket nem a kaszárnyán belül helyezik el, hanem otthonaikból indulnak szolgálatba. A kiképzett katonanők egy része ugyan otthagyta a sereget, mondván, hogy környezetük mélyen elítélte őket, és nem bírták a rájuk nehezedő társadalmi nyomást, de a megmaradt állomány beváltja a hozzá fűzött reményeket. A különös ötlet onnan származik, hogy az arab hagyományok szerint férfiak nem kutathatják át a magánházak nők által lakott részeit, nem végezhetnek motozást, és nem is kérhetik azt sem, hogy az elfátyolozott nők felfedjék arcukat. A „terroristák”, illetve a fegyveres ellenállók éppen ezért előszeretettel öltenek női ruhát, vagy húzódnak be a magánházak női részlegébe, az ott levőket élő pajzsként használva.

Al-Wafd

Az egyiptomi hatóságok folytatják az ellenzéki Muszlim Testvérek Szervezet elleni hadjáratot. Az elmúlt két hét alatt több mint ötven, a fundamentalista szervezet körébe tartozó személyt tartóztattak le, nagy részüket semmitmondó vádakkal, például hogy egy veszélyes politikai csoporttal szimpatizálnak. A tegnapi nap során az észak-kairói ügyészség újabb 16 embert börtönöztetett be 15 napra, mégpedig azzal a váddal, hogy a politikai törvénynek ellentmondva a választási kampány során „vallási jelképeket, illetve jelszavakat” használtak. Az ellenzék véleménye az, hogy a kormányzó Nemzeti Párt úgy alkotta meg az alkotmány, és köztük az említett törvény módosítását, hogy azokkal ellehetetlenítse legfőbb riválisát, a Muszlim Testvéreket. Az új szabályozás értelmében politikai párt ugyanis nem épülhet vallási alapokra, a fundamentalista szervezet alapító okiratának egyik sarokköve pedig az „iszlám a megoldás” kezdetű mondat. A szervezet azonban nem volt hajlandó megváltoztatni a kifogásolt mondatot, arra hivatkozva, hogy az egyiptomi alkotmány második cikkelye ezzel együtt azt is kimondja, hogy „az iszlám a törvénykezés alapja”.

Al-Dzsazíra

Megjelent az Amnesty International nevű jogvédő szervezet éves jelentése – tudósít a katari hírtelevízió. Az emberi jogok elleni súlyos kihágások miatt több arab ország (Egyiptom, Szudán, Irak) mellett kemény kritikát kapott az Egyesült Államok és Oroszország is. A szervezet szóvivője szerint egyre gyakoribbak az emberi jogok elleni vétségek, a hátrányos megkülönböztetés és a rasszizmus, ami az „erőszak globalizálódását” jelzi és a hidegháborús időket idézi. Az arab országok, főként Egyiptom a politikai ellenzék elnyomásában és koholt politikai perek indításában „jeleskedik”, míg Szudán játszadozik az ENSZ-szel és a cselekvésképtelen Biztonsági Tanáccsal, Irak pedig a biztonsági erők civilek elleni túlkapásai miatt került a feketelistára. Az Amnesty International szerint az Egyesült Államok és Oroszország a „megfélemlítés és a terror politikáját” alkalmazza. Az Egyesült Államokkal szemben a terror elleni harcot, az iraki háborút és a guantanamói foglyok helyzetét hozták fel, míg Moszkva a külföldiekkel és a hazai kisebbségekkel szembeni rasszizmus miatt kapott éles kritikát.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.