időjárás 2°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

Egri Fidesz – Egri Lokálpatrióta Egylet – együttműködés

MNO
2007.09.17. 10:41

Együttműködési megállapodást kötött az Egri Lokálpatrióta Egylet (ELE) és a Fidesz egri szervezete; a megállapodás egyben az önkormányzati Fidesz-frakció tagjait is kötelezi az együttszavazásra – jelentette be a hevesi megyeszékhely fideszes alpolgármestere hétfőn Egerben.

Ez utóbbi deklarálása azért szükséges, mert a korábban is együttműködő frakciók egységes voksolását eddig sem a polgármestert delegáló ELE képviselői hiúsították meg, hanem a fideszes városatyák egy része – közölte Szeleczki János, a Fidesz városi szervezetének alelnöke sajtótájékoztatóján.

A tagság által egyhangúan jóváhagyott együttműködési megállapodás megsértése, vagyis a kiszavazás személyi konzekvenciákkal is járhat a jövőben – tette hozzá.

Az együttműködési megállapodás aláírására azt követően került sor, hogy az önkormányzati választások után még a fideszes alpolgármester megválasztása sem sikerült elsőre, majd Demeter Ervin volt titokminiszter, egri választókerületi elnök, a helyi önkormányzat képviselője az elmúlt időszakban nyilvánosan bírálta a város vezetését, illetve párttársait.

Augusztus végén a városi közgyűlés fideszes tagjai már deklarálták, hogy a jövőben szorosan együttműködnek egymással a város érdekében, és energiáikat nem egymás bírálatára, hanem egymás elképzeléseinek támogatására fordítják. Most pedig így tett az ELE és a helyi Fidesz is.

Az ellentét azt követően vált nyilvánossá, hogy Demeter Ervin májusban sajtótájékoztatón bírálta a Fidesz támogatásával megválasztott lokálpatrióta polgármester tevékenységét.

Az érintett, Habis László, aki egyben az ELE elnöke is, akkor barátságtalan lépésnek nevezte a képviselő nyílt bírálatát, majd június elején Demeter Ervin helyett Magyar István került a városi pártszervezet élére. Igaz, a volt miniszter nem indult a tisztségért, de megőrizte választókerületi elnöki posztját.

Magyar István a most megrendezett sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a megállapodás a város érdekében köttetett, a település kormányozhatóságát szolgálja.

Ugyanis csak a két frakció valamennyi tagjának együttes szavazatával biztosítható a stratégiai, várospolitikai célok megvalósításához szükséges többség. Ugyanakkor így csökkenthető az ad hoc módon a közgyűlés elő kerülő előterjesztések aránya is – mondta a politikus.

Egerben nyolcévi szocialista-szabad demokrata városvezetés után választották polgármesterré a helyi lokálpatrióta egylet színeiben induló Habis Lászlót. A jelöltet a teljes jobboldal támogatta, a többi között a Fidesz, a KDNP, az MDF, a Vállalkozók Pártja és más jobboldali szervezetek is.

A közgyűlésben 9 fideszes mellett egy MIÉP-es, a polgármesterrel együtt három „lokálpatrióta„ és egy MDF-es alkotja a jobboldali többséget. A szocialisták 9, az SZDSZ pedig 3 képviselővel rendelkezik.

MTI

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.