Fővárosi Közgyűlés: a szocialisták ellen szavazott az SZDSZ + Képriport

A fővárosi KDNP javaslatára, az ellenzék és az SZDSZ támogatásával, a szocialisták ellenében a Fővárosi Közgyűlés péntek délutáni rendkívüli ülésén a BKV buszvásárlási tenderével összefüggő kérdések teljes körű kivizsgálására kérte fel 15 napos határidővel a cég felügyelőbizottságát. Döntés született a kerületek és a főváros közti forrásmegosztásról szóló rendeletről is.

MNO
2008. 02. 15. 15:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Steiner Pál (MSZP) frakcióvezető arra hívta fel a figyelmet, hogy korai lenne, ha most közgyűlési vizsgálat indulna a buszok ügyében. Szerinte az lenne a célszerű, ha megvárnák a BKV felügyelőbizottsága ez ügyben elrendelt vizsgálatának eredményét, s annak ismeretében foglalkoznának a kérdéssel.

Később ellenzéki, KDNP–MDF-javaslatra – egyhangú döntéssel – a BKV buszvásárlási tenderével összefüggő kérdések teljes körű kivizsgálására kérte fel 15 napos határidővel a Fővárosi Közgyűlés a cég felügyelőbizottságát.

Katona Kálmán (MDF) javaslatára a bizalom megrendülése miatt, hogy a BKV el ne költhesse a pénzt, a közgyűlés többségi határozattal visszavonta azt a január végi döntését, amellyel 906 millió forintot biztosított a használt buszok vásárlásához. Egyhangú határozatban kinyilvánította a közgyűlés azt is, hogy a BKV busztenderének ügyében fel kívánják tárni a teljes igazságot.

Demszky Gábor előterjesztésére megemlékeztek a napokban elhunyt Ajkay Zoltán korábbi MSZP-képviselőről és Barna Sándorról, a Fővárosi Közterület-felügyelet igazgatójáról, aki a rendszerváltozás idején Budapest rendőrfőkapitánya volt. Esküt tett Kökény Mihály, aki Ajkay Zoltán szakértői helyére kerül az egészségügyi bizottságban. Tagcserével Futó Pétert delegálta az MSZP a közgyűlés jogi bizottságába.

Forrásmegosztás: rossz a szabályozás

Részben ellenzéki szavazatokkal elfogadta a Fővárosi Közgyűlés pénteki rendkívüli ülésén a kerületek és a főváros közti forrásmegosztásról szóló rendeletét. A kormánypártiak és az ellenzék közül többen rossznak tartották a jelenlegi törvényi szabályozást.

Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes felhívta a figyelmet arra, hogy az Állami Számvevőszék is érzékelte a törvény anomáliáit, s módosítást javasolt. A rendelet alapján a tavalyinál 18 milliárd forinttal több pénzt, összesen 206 milliárd forintot osztottak szét a huszonnégy önkormányzat között. Az összeg 47 százalékát a törvénynek megfelelően a fővárosi önkormányzat kapta, a többin a kerületek osztoztak.

Ez utóbbiak között vannak olyanok, amelyek három-négy százalékkal, és vannak olyanok is, amelyek 13 százalékkal kapnak több pénzt a múlt évinél. Devánszki Molnár Katalin (MSZP) frakcióvezető-helyettes jórészt abban látta a probléma okát, hogy a törvény nem veszi figyelembe a kerületek eltérő adottságait.

Ingyenesen elhelyezhetik

Csaknem egyhangúlag döntött a közgyűlés arról, hogy a vadplakátok visszaszorítása céljából hirdetőtáblákat helyeznek ki a nagyobb közlekedési csomópontokban. Ezeken a pártok ingyenesen elhelyezhetik népszavazási plakátjaikat. Bielek Péter, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. vezérigazgatója közölte, hogy a cég és az önkormányzat közti szolgáltatási szerződésben erre a feladatra nincs fedezet. A közgyűlés ezért pluszforrást nyújtott a cégnek.

Bojár Iván (SZDSZ), a vadplakátozás elleni akciót szorgalmazó városarculati tanácsnok kifejezte reményét, hogy a jövőben az országgyűlési és az önkormányzati választásokon is egységben lépnek fel a pártok a várost csúfító vadplakátozás ellen.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.