időjárás 6°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Fővárosi Közgyűlés: a szocialisták ellen szavazott az SZDSZ + Képriport

MNO
2008.02.15. 15:49

A fővárosi KDNP javaslatára, az ellenzék és az SZDSZ támogatásával, a szocialisták ellenében a Fővárosi Közgyűlés péntek délutáni rendkívüli ülésén a BKV buszvásárlási tenderével összefüggő kérdések teljes körű kivizsgálására kérte fel 15 napos határidővel a cég felügyelőbizottságát. Döntés született a kerületek és a főváros közti forrásmegosztásról szóló rendeletről is.

Steiner Pál (MSZP) frakcióvezető arra hívta fel a figyelmet, hogy korai lenne, ha most közgyűlési vizsgálat indulna a buszok ügyében. Szerinte az lenne a célszerű, ha megvárnák a BKV felügyelőbizottsága ez ügyben elrendelt vizsgálatának eredményét, s annak ismeretében foglalkoznának a kérdéssel.

Később ellenzéki, KDNP–MDF-javaslatra – egyhangú döntéssel – a BKV buszvásárlási tenderével összefüggő kérdések teljes körű kivizsgálására kérte fel 15 napos határidővel a Fővárosi Közgyűlés a cég felügyelőbizottságát.

Katona Kálmán (MDF) javaslatára a bizalom megrendülése miatt, hogy a BKV el ne költhesse a pénzt, a közgyűlés többségi határozattal visszavonta azt a január végi döntését, amellyel 906 millió forintot biztosított a használt buszok vásárlásához. Egyhangú határozatban kinyilvánította a közgyűlés azt is, hogy a BKV busztenderének ügyében fel kívánják tárni a teljes igazságot.

Demszky Gábor előterjesztésére megemlékeztek a napokban elhunyt Ajkay Zoltán korábbi MSZP-képviselőről és Barna Sándorról, a Fővárosi Közterület-felügyelet igazgatójáról, aki a rendszerváltozás idején Budapest rendőrfőkapitánya volt. Esküt tett Kökény Mihály, aki Ajkay Zoltán szakértői helyére kerül az egészségügyi bizottságban. Tagcserével Futó Pétert delegálta az MSZP a közgyűlés jogi bizottságába.

Forrásmegosztás: rossz a szabályozás

Részben ellenzéki szavazatokkal elfogadta a Fővárosi Közgyűlés pénteki rendkívüli ülésén a kerületek és a főváros közti forrásmegosztásról szóló rendeletét. A kormánypártiak és az ellenzék közül többen rossznak tartották a jelenlegi törvényi szabályozást.

Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes felhívta a figyelmet arra, hogy az Állami Számvevőszék is érzékelte a törvény anomáliáit, s módosítást javasolt. A rendelet alapján a tavalyinál 18 milliárd forinttal több pénzt, összesen 206 milliárd forintot osztottak szét a huszonnégy önkormányzat között. Az összeg 47 százalékát a törvénynek megfelelően a fővárosi önkormányzat kapta, a többin a kerületek osztoztak.

Ez utóbbiak között vannak olyanok, amelyek három-négy százalékkal, és vannak olyanok is, amelyek 13 százalékkal kapnak több pénzt a múlt évinél. Devánszki Molnár Katalin (MSZP) frakcióvezető-helyettes jórészt abban látta a probléma okát, hogy a törvény nem veszi figyelembe a kerületek eltérő adottságait.

Ingyenesen elhelyezhetik

Csaknem egyhangúlag döntött a közgyűlés arról, hogy a vadplakátok visszaszorítása céljából hirdetőtáblákat helyeznek ki a nagyobb közlekedési csomópontokban. Ezeken a pártok ingyenesen elhelyezhetik népszavazási plakátjaikat. Bielek Péter, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. vezérigazgatója közölte, hogy a cég és az önkormányzat közti szolgáltatási szerződésben erre a feladatra nincs fedezet. A közgyűlés ezért pluszforrást nyújtott a cégnek.

Bojár Iván (SZDSZ), a vadplakátozás elleni akciót szorgalmazó városarculati tanácsnok kifejezte reményét, hogy a jövőben az országgyűlési és az önkormányzati választásokon is egységben lépnek fel a pártok a várost csúfító vadplakátozás ellen.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.