időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

JP Morgan: Szükségtelen a magyarországi kamatemelés

MNO
2008.02.17. 13:43

Nem esélytelen, de a jelenlegi növekedési környezetben nem lenne a legjobb megoldás a magyarországi jegybanki kamatemelés – áll az egyik vezető londoni befektetési ház hét végi globális felzárkózó piaci helyzetértékelésében, amely ugyanakkor „igen meglepőnek” és az eddigi részadatok alapján „nehezen magyarázhatónak” nevezte a tavalyi negyedik negyedévről jelentett „világrekord” szlovák GDP-növekedést. Néhány napon belül ez a második olyan londoni szakértői vélemény, amely szerint célszerűtlen lenne a magyar pénzügy-politikai szigorítás.

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató átfogó heti térségi elemzése szerint a magyarországi belső kereslet a költségvetési megszorítások nyomán már recesszióban van, a gazdasági növekedés pedig tíz éve nem volt olyan lassú, mint tavaly.

Ráadásul a ház azzal számol, hogy az általa várt euróövezeti lassulás a következő negyedévben visszafogja a magyar exportnövekedést is, ami részben semlegesíti a belső kereslet várható élénkülését.

A cég előrejelzési modellje szerint ha az amerikai gazdaság recesszióba süllyed, akkor az idei első és második negyedévben rendre egy százalékkal csökkenne éves szinten az amerikai GDP-érték, a két utolsó negyedben pedig egy, illetve két százalékkal növekedne.

E forgatókönyv alapján az euróövezeti növekedés üteme a második, a harmadik és a negyedik negyedévben az amerikai recesszió elkerülésének esetére jelzett 1,2, 2,3 és ismét 2,3 százalék helyett rendre fél, fél, illetve másfél százalék lenne.

A JP Morgan londoni elemzői mindenképpen számolnak az idén euróövezeti kamatcsökkentéssel, de amerikai recesszió esetére azt jósolják, hogy a valutauniós jegybank (EKB) a jelenlegi négyszázalékos kamatszintről egy teljes százalékpontos enyhítést hajt végre; amerikai recesszió nélkül fél százalékpontos euróövezeti csökkentést valószínűsítenek a ház szakértői.

Az elemzés szerint recessziós környezetben az amerikai Federal Reserve a jelenlegi két és fél százalékról másfél százalékra, recesszió nélkül 2,25 százalékra csökkenti irányadó szövetségi napikamat-célját az év végéig.

A JP Morgan előrejelzése szerint a magyarországi növekedés 2008 egészére kétszázalékos lesz, de ezt a prognózist „erősödő, lefelé ható kockázatok” terhelik. Mindeközben az infláció jó eséllyel még 2009 egészében is a cél felett marad.

Ebben a „kedvezőtlen növekedési és inflációs elegyben” a Magyar Nemzeti Bank (MNB) dilemmája az, hogy kamatemeléssel támogassa-e meg a forintot, megvédve antiinflációs politikájának hitelességét gyenge növekedés közepette is, vagy lazítson a pénzügypolitikán, miközben növekszenek az inflációs kockázatok.

Az elemzés szerint mindent egybevetve a kamatemelés az „optimálisnál rosszabb” megoldás lenne a jelenlegi környezetben; a ház a lehetséges egyéb eszközök között említi a forint árfolyamsávjának eltörlését.

A hét végén egy másik nagy londoni befektetési bankcsoport ugyanezzel a megfogalmazással nevezte szükségtelennek a magyarországi kamatemelést. A Merrill Lynch e témának szentelt külön elemzésében az állt: a forintra nem a globális hangulat, hanem „spekulatív természetű egyedi tényezők hatnak”, és ebben a helyzetben mind a piac, mind a gazdaság szempontjából az „optimálisnál rosszabb” megoldás lenne a kamatemelés.

A Merrill Lynch szerint ha szükségessé válna a további spekuláció elhárítása, az MNB-nek a kamatemelésen kívül egyéb intézkedések „arzenálja” áll bármikor rendelkezésére: ezek közé tartozik a közvetlen piaci beavatkozás, az árfolyamsáv-paritás eltolása, vagy akár a sáv eltörlése.

A JP Morgan hétvégi előrejelzése szerint mindazonáltal mégis valószínű, hogy az MNB kamatot fog emelni, ha a forint nem erősödik vissza „meggyőző módon” a 260-as euróárfolyam alá. Az elemzés szerint már ebben a hónapban lehetséges egy negyed százalékpontos kamatemelés, jóllehet „még” nem ez a ház alapeseti forgatókönyve. A londoni elemzői közösségben vannak ennél jóval agresszívabb előrejelzések is. A Goldman Sachs prognózisa szerint az MNB monetáris tanácsa már februári ülésen fél százalékpontos kamatemelést hajt végre, és az év végéig az így kialakuló nyolc százalékon hagyja az alapkamatot.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.