időjárás 5°C Virgil 2022. november 27.
logo

Késik a kormány az adóreformmal?

Magyar Nemzet
2008.02.12. 23:08

Kétséges, hogy a tavaszi ülésszakban, azaz június végéig elfogadja az Országgyűlés az adószabályok jövő évi módosításáról szóló törvényt – nyilatkozta lapunknak Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke. A rendelkezésre álló idő ugyanis kevés – vélekedett a szakember. Bár nem lehetetlen, hogy a kormány még az év első felében átviszi a jogszabályt, ám a jelek arra mutatnak: az adórendszer átalakítását célzó tervezet csak ősszel kerülhet a képviselők elé.

Decemberben a koalíciós felek azt hangoztatták, hogy az adótörvények módosításáról még januárban megállapodnak, s az Országgyűlés első üléseinek egyikén a törvényhozás elé terjesztik javaslatukat – emlékeztetett Zara László. Ám most már február közepe van, és még a kormánypártok közötti egyezség sem született meg. A szakember rámutatott: a koalíciós partnerek közötti megállapodást a törvény-előkészítés, a részletszabályok kidolgozása és a szakmai szervezetekkel való egyeztetés hosszú folyamata kell hogy kövesse. Ezután kerülhet csak sor a parlamenti vitára és a szavazásra. Mindez akár több hónapot is igénybe vehet. Ám nem kizárt, hogy májusig elvégezhetők a törvényalkotási feladatok, de Zara kétségeinek adott hangot, s kiemelte: a múlt év májusában is felvetődött az adóreform gondolata, ám a kormány akkor azt mondta, hogy a szeptemberig rendelkezésre álló idő nem elegendő. Ha tehát tavaly négy hónap kevés volt, kérdéses, az idén három elég lesz-e. Zara László elmondta: a kormány több adóreform-tervezetét is látta már, ám olyan egységes javaslatról, amely háttérszámításokon és hatástanulmányokon alapszik, nem tud. – Az elkészült elgondolások inkább tűnnek ötleteknek, mint kidolgozott koncepcióknak – magyarázta a szakember.

Zara a Versenyképességi Kerekasztal elnökeként társszerzője volt a szakmai testület múlt év decemberében a kormány elé terjesztett adóátalakítási elképzeléseinek. A javaslat legfontosabb pontjai között szerepelt a munkabéreket terhelő járulékok csökkentése, az adókedvezmények legtöbbjének eltörlése a magánszemélyek és a társaságok adózásában, az áfa általános kulcsának emelése és az alapvető élelmiszerek forgalmi adójának csökkentése. Zara úgy látja: a kerekasztal elképzeléseinek csak kis része valósulhat meg. A kormány biztosan nem módosítja az áfa kulcsait, ahogy a kedvezmények rendszerében sem várható változás. Ám minden bizonynyal lesz járulékcsökkentés. A szakértők egybehangzóan állítják: a munkabérekre rakódó közterheket mérsékelni kell ahhoz, hogy hazánk versenyképessége javuljon. A változtatásnak azonban jelentősnek kell lennie: ha a járulékcsökkentés nem éri el az öt százalékot, érdemi hatás nem várható. Egy ekkora módosításhoz azonban legalább 400 milliárd forintra lenne szükség.

(Jakubász Tamás)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.