időjárás 11°C Helga 2022. október 3.
logo

Az új polgári törvénykönyvről is vitáznak a T. Házban

MNO
2008.10.19. 08:15

Kétnapos ülést tart az Országgyűlés jövő héten: folytatódik a költségvetési plafon, a Robin Hood-adó és az új polgári törvénykönyv (Ptk.) vitája.

Hétfőn zárószavazás lesz az egységes mezőgazdasági támogatási rendszer bevezetéséről és működtetéséről szóló törvényjavaslatról. Az új rendszer szerint a támogatási jogosultság önmagában nem jogosít a támogatás igénybevételére, ahhoz ugyanis a termelőnek termőföldet is művelni kell. Az előterjesztés szerint csak olyan mezőgazdasági termelőnek osztható ki támogatási jogosultság, illetve fizethető támogatás, akinél a jogosultság megállapításához figyelembe veendő mezőgazdasági terület legalább egy hektár. Az FVM szerint a rendszer stabilizálni fogja 200 ezer agrárvállalkozás gazdasági viszonyait, és a rendszer működtetése az átállás után olcsóbb lesz.

A határozathozatalok után több törvényjavaslat részletes vitáját is lefolytatják a képviselők, köztük a takarékos állami gazdálkodásról, a villamos energiával összefüggő egyes kérdésekről és a távhőszolgáltatás versenyképesebbé tételéről szóló törvényjavaslatét.

Az SZDSZ kezdeményezte, a takarékos állami gazdálkodásról szóló előterjesztés költségvetési plafont vezetne be az állami túlköltekezés ellen. Az MSZP és az MDF közös módosító csomagot nyújtott be a javaslathoz, amelyben más megoldást javasolnak a kiadási plafon megállapítására és az adóreform-alapra. A villamos energiával összefüggő egyes kérdésekről szóló előterjesztés a hosszú távú áramvásárlási megállapodások (htm) megszüntetéséről és az ezzel összefüggő tiltott állami támogatások visszafizetéséről szól, és a Magyar Energia Hivatalt hatalmazza fel a visszafizetendő támogatás kiszámítására, az adóhivatalt pedig arra, hogy önkéntes teljesítés hiányában azt behajtsa. A törvényjavaslatot azután dolgozták ki, hogy az Európai Bizottság idén júniusban meghozta határozatát, amely szerint a htm-ek az érintett erőművek számára tiltott állami támogatást eredményeznek.

A bizottság döntése értelmében a szerződéseket idén év végéig meg kell szüntetni, és a tiltott állami támogatást vissza kell fizettetni az erőművekkel, attól az időponttól számítva, amikor Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz. A távhőszolgáltatás versenyképesebbé tételéről, azaz a Robin Hood-adóról szóló javaslat alapján a távhőtermelőkre és kereskedőkre kivetett különadóból várható költségvetési bevétel eléri a 30 milliárd forintot. Ebből a fogyasztók számlajóváírás, valamint korszerűsítési támogatás formájában kapnának. A törvényjavaslatot mind az MSZP, mind a Fidesz módosítaná: a szocialisták többek között szűkítenék az adóalapot, míg a Fidesz 20 százalékról 5 százalékra csökkentené a távhő áfáját.

Kedden az Országgyűlés megvitatja a közellátás biztonsága szempontjából kiemelkedő jelentőségű vállalkozásokat érintő, valamint az azzal összefüggő egyes törvények módosítását, vagyis a lex Mol-t. Az indoklás szerint módosítás célja a jogszabály egyes, az Európai Bizottság által megalapozottan kifogásolt rendelkezéseinek hatályon kívül helyezése a közösségi joggal való összhang megteremtése érdekében, ezáltal a Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárás megszüntetésének elősegítése. A javaslat hatályon kívül helyezné azt az előírást, amely a befolyásszerzés feltételévé tenné, hogy az ajánlattevő vállalkozás közgyűlése a tranzakciót előzetesen jóváhagyja. A jövőben a magyar állam nem élhet azzal az előjogával, amely jelenleg a cégek alapszabálya miatt módot ad arra, hogy az érintett társaságok alapszabályának a szavazatmaximálásra irányuló rendelkezései az állam képviselőjére ne vonatkozzanak.

Elkezdődik a szerzői jogról szóló törvény módosításának általános vitája. Az egyik lényeges módosítás a közös jogkezelő szervezeteket érinti, ugyanis az ezekkel kapcsolatos állami feladatok elkerülnek az Oktatási és Kulturális Minisztériumtól az igazságügyi és rendészeti miniszterhez és a Magyar Szabadalmi Hivatalhoz. A közös jogkezelő szervezetek nyilvántartását a jövőben a szabadalmi hivatal vezeti, a jogkezelők díjszabásait a hivatal előkészítő eljárása után az igazságügyi miniszter hagyja jóvá, a felügyeleti jogokat pedig a Magyar Szabadalmi Hivatal gyakorolja. A javaslat megteremtené egyes filmeknek, az úgynevezett árva műveknek a felhasználási lehetőségét. Folytatódik az új polgári törvénykönyv, valamint a Nemzeti Civil Alapprogramról szóló törvény módosításának vitája is.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.