Amerikai típusú korrupció, erkölcsi züllöttség

A spanyol ABC a Reuters egyik elemzőjének következtetéseivel szembesíti Zapaterót. A szintén portugál Público és az Express összefoglalta, miről tartott előadást Portugáliában Joseph Stiglitz, a neoliberalizmust piaci fundamentalizmusnak tartó Nobel-díjas közgazdász.

2009. 05. 09. 16:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

publico.clix.pt, expresso.clix.pt – Portugália

Joseph Stiglitzet idézte a két tekintélyes portugál orgánum, az Expresso c. legolvasottabb hetilap és a Público is. A 2001-es esztendő közgazdasági Nobel-díjasa a portugál fürdővárosban, Estorilban tartott előadást az akadémikusokkal, vállalkozókkal, néhány politikussal és diákokkal zsúfolt helyi Kongresszusi Központban. Stiglitz – amerikai típusú korrupciót és erkölcsi züllöttséget emlegetve – kemény szavakkal illette azokat a bankokat, ahonnan kiindult a pénzügyi és hitelválság. A Globális kihívások, helyi válaszok című előadássorozat keretében Stiglitz nevén nevezte mindazokat, akik a jelenlegi helyzetért felelősek, és kijelentette: „az ágazat nem jól választotta meg a befektetési célokat, ellenben nagyon jól járt a politikai befektetésekkel”, mondta Bill Clinton volt gazdasági tanácsadója. Az „amerikai típusú korrupció” szerinte úgy működik, hogy a pénzügyi ágazat folyamatosan összefonódik az ipari- pénzügyi ágazattal, amely a pártokat támogatja meg a washingtoni hatalmi köröket. Leszámolt egy illúzióval is: a pénzintézetek nem tudtak megújulni, sőt, egyenesen ellenálltak az újításoknak. Ehelyett véleménye szerint újítottak a szabályozás háttérbe szorításában és a trükkös könyvelésben. Portugáliával kapcsolatban kiemelt fontosságúnak tartotta, hogy a válság eme szintjén ne a nagy bankoknak, hanem a kis- és középvállalkozásoknak adjanak hitelt.

abc.es – Spanyolország

A spanyol konzervatív napilap a brit Reuters hírügynökség elemzőjét idézte a riasztó munkanélküliségi adatok kapcsán. Andrew Hay szerint a kisebbségi szocialista kormányfő, José Luis Rodríguez Zapatero sorsa ezen is múlik, mert ha a keresőképes munkavállalók állástalansága eléri a 20 százalékos eddigi rekordot – jelenleg 17,4 százalékon áll -, akkor csak két választása van: vagy paktumot köt a legnagyobb ellenzéki párttal (spanyol Néppárt: PP), vagy előre hozott választásokat ír ki. Zapaterót magára hagyták eddigi hagyományos alsóházi támogatói – a katalán kereszténydemokrata-liberális pártszövetség, az Összetartás és Unió (CiU), illetve a mérsékelt Baszk Nacionalista Párt (PNV) –, amióta visszavett autonómiával kapcsolatos programjából. Hay úgy látja, a június 7-i európai választás meghatározza Zapatero sorsát. A munkaerőpiac helyzete elsősorban a magánvállalkozókat sújtja, akik azért szorongatják Zapaterót, hogy tegye olcsóbbá az elbocsátásokat, ő viszont nem akarja gyengíteni a szociális védőhálót.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.