időjárás 19°C Csaba 2022. július 6.
logo

A megújult homlokzat mögött dől el hétfőn a büdzsé sorsa

MNO
2009.11.26. 10:20

Hétfőn tartja az Országgyűlés a 2010-es költségvetés zárószavazását; a képviselők döntenek a köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött népszámlálási törvényről. Hivatalosan is átadták az Országház megújult Duna-parti homlokzatát; az ünnepségen részt vett Katona Béla, az Országgyűlés elnöke és a pártok képviselői is.

A jövő héten kétnapos ülést tart a parlament, amelynek első napján, hétfőn döntenek a jövő évi büdzséről, a népszámlálási törvényről, a 2008-as zárszámadásról, valamint a pártok finanszírozásának átláthatóbbá tételét szolgáló szocialista javaslatról is. Hétfőn több mint egy tucat törvény részletes vitáját is lefolytatják a képviselők.

Átadták a megújult homlokzatot

Hivatalosan is átadták az Országház megújult Duna-parti homlokzatát; az ünnepségen részt vett Katona Béla, az Országgyűlés elnöke és a pártok képviselői is. A több mint 20 éven át folyó kivitelezési munkákra 11,2 milliárd forintot fordítottak. Bakos Emil, az Országgyűlés gazdasági igazgatója az átadási ünnepségen emlékeztetett: a Parlament külső homlokzatának felújítása még a múlt század elején megkezdődött, hiszen alig épült meg, a rossz minőségű kövek miatt ez szükségessé vált.

A kezdetekkor az elmállott köveket egyedileg cserélték ki, de az 1970-es évektől már szükség volt a kövek teljes cseréjére, ekkor újultak meg a Kossuth tér felőli homlokzatok – fejtette ki. A gazdasági igazgató kitért arra is, hogy 1987-ben egy, a déli kőtoronyról lezuhanó 20 kilogrammos kő irányította a figyelmet a dunai homlokzatokra, 1988–2002 között a két kőtornyot újították fel, 1997-től pedig megkezdődött a dunai homlokzatok felújítása.

A több mint 20 éven át folyó kivitelezési munkák 11,2 milliárd forintba kerültek, a két utolsó szakasz költsége ebből 4,5 milliárd forint volt – tette hozzá Bakos Emil azzal, hogy a felújítások során 23 ezer darab gyenge minőségű mészkőelemet cseréltek ki újonnan megfaragott „országházi keménymészkőre”. A 300 méter hosszú Duna-parti homlokzaton található 54 darab, a magyar uralkodókat ábrázoló szobor is keménymészkőből faragott – közölte.

Páljános András, a kivitelező Reneszánsz Kőfaragó Zrt. vezérigazgatója annyit tett hozzá, hogy a kőcsere hosszú évszázadokra megoldotta azt a rossz minőségű mészkő miatti problémát, amely közvetlenül már az Országház megépülése után jelentkezett.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.