Miért nem fogy a vadhús?

Sem a vadhús árát, sem az ízét nem kedveljük túlságosan – legalábbis erre lehet következtetni a hazai húspiaci folyamatokból. Pedig a természetet ismerők esküdnek rá: a vadon nevelkedett állatok húsa zamatosabb, mint az ipari körülmények között tenyésztett háziállatoké. Akárhogy is van, jelenleg a pénztárcánk szerint vásárolunk.

Jakubász Tamás
2010. 01. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csekély a kereslet idehaza a vadhús iránt. A megállapítás korántsem nevezhető új keletűnek, ám mégiscsak érdekes lehet, mi húzódik meg a hátterében. Már csak azért is, mert a vadhús merőben eltér az ipari méretekben tenyésztett szárnyasok, marhák és disznók húsától. A természetes körülmények között nevelkedett vadnak kevesebb mesterséges táplálékot adnak, így elméletileg a húsuk is ízletesebb, ám szakértők arra mutatnak rá: manapság az ár mindennél fontosabb.
Jelen viszonyainkat szemlélve nem csodálkozhatunk azon, ha a vásárlók az olcsóbb termékeket keresik, s a jelek szerint a polgárok drágállják a vadhúst. De ha azt vesszük, hogy a vaddisznó kilójáért maximum háromszáz forintot adnak a feldolgozók, akkor adódik a kérdés: miként lehetséges, hogy a közértek 1500-2000 forintért kínálják ez a portékát. A választ Zentai Ferenctől, a Vadex Zrt. vadfeldolgozási ágazati igazgatójától kaptuk meg. A szakember elsőként azzal kezdte, hogy a vadból nagyjából harmincszázaléknyi hús nyerhető ki. Vagyis tíz kilóból mindössze három kilogramm értékesíthető. A többi hetven százalék selejtnek tekinthető, s ezt a mennyiséget meg kell semmisíteni. – A vad azon részei, amelyek nem adhatók el, veszélyes hulladéknak számítanak, így azokat az erre kijelölt égetőkbe kell szállítani – magyarázta Zentai Ferenc. A megsemmisítésnek – a szállításon felül – komoly költségei vannak, kilónként körülbelül negyven forint.
De nem csak ez drágítja meg a vadhúst. A feldolgozóvállalatok az ország különböző vadászterületein hatalmas hűtőket helyeznek el, s ide vihetik a vadászok a kilőtt állatokat. Egy ilyen hűtő 2,5 millióba kerül, s természetesen fizetni kell az áramot és a lerakatokat működtető személyzetet is. – Cégünk kocsijai hetente kétszer keresik fel a gyűjtőinket, s idényen kívül előfordul, hogy mindössze tíz-húsz kilónyi húst találnak az egyes helyszíneken – számolt be a folyamat következő eleméről az igazgató. A járművek az üzembe viszik a húsat, ahol több állat-egészségügyi vizsgálatnak vetik alá a behozott nyersanyagot – a szállítás, a szakemberek és a speciális eljárások természetesen szintén pénzbe kerülnek. Ezután kezdik meg a húsok feldolgozását; a termékeket csomagolják és lefagyasztják. – Látható, hogy amíg a kilőtt vadból kinyerjük a húst, számos alkalommal kell különfajta költségeket kifizetnünk – öszszegzett Zentai Ferenc.
Itt egy újabb kérdés fogalmazódhat meg: a legtöbb közértben miért csak csomagolt vadhússal találkozhatunk, miért nem vásárolhatunk friss árut? Ezt az igazgató több okkal magyarázta. Elsőként azzal, hogy a vad többségét főként a vadászati idényben lövik ki, így a húsok nem érkeznek folyamatosan az üzemekbe. Ahhoz, hogy a feldolgozó az év bármely periódusában tudjon húst szállítani, raktározásra és fagyasztásra kényszerül. A másik fontos tényező a kereslet. – A hazai húsforgalomból egy-két százalékot ad a vadhús – ismertette az adatokat az igazgató. A csekély érdeklődésnek – az áron kívül – az lehet a magyarázata, hogy a hazai lakosság nem ismeri a vadakat. Pontosabban azt, miként lehet ízletesen elkészíteni az efféle húsokat. Zentai Ferenc szerint a változó kereslet is a fagyasztás, előrecsomagolás mellett szól.
Az igazgató véleményét megerősítette a CBA üzletlánc kommunikációs vezetője is. Fodor Attila kifejtette: tapasztalataik szerint a vadhús lényegében luxuscikknek számít. Egy szűk kör vásárolja ezeket az árukat, emiatt a hálózat legtöbb boltja nem is tart vadhúst. Ahol mégis, ott sem regisztrálnak nagy forgalmat. Ezek az üzletek rendszerint a kínálatuk színesítése végett szereznek be nem túl nagy mennyiségű vadhúst. Fodor Attila végül megjegyezte: mostanság az olcsóbb portékákat keresik a vevők – a húsokból is. Szakértők szerint mivel a vad nem képezi a mindennapi étkezésünk szerves részét, könnyen megeshet, hogy gazdasági helyzetünk esetleges javulása sem hoz majd fellendülést a vadhús hazai keresletében.

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.