időjárás 22°C Annamária, Tihamér 2022. július 1.
logo

Szövetségi elnök lenne az újságíró és a dalszerző is

Keresztes Lajos
2010.06.16. 09:01

A Frankfurter Allgemeine Zeitung beszámol arról, hogy milyen apró reformocskát sikerült összehozni Sarkozy berlini látogatásán. A Die Presse Horst Köhler szövetségi elnök búcsúztatásáról tudósít.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (Faz.net)

A konzervatív német napilap Az egység látszata című cikkében elemzi Nicolas Sarkozy berlini látogatásának eredményeit. Képzeljük el, hogy a német labdarúgó-válogatott két vezetője sajtótájékoztatón bejelenti: sikerült megállapodniuk, a jövőben is tizenegyen játszanak a csapatban. Ilyesmi történt hétfő este a kancellári hivatalban, amikor Angela Merkel kancellár és Nicolas Sarkozy elnök bejelentette, megállapodtak abban, hogy a jövőben „a 27 uniós tagállamnak lesz gazdasági kormánya”, új intézményeket azonban nem állítanak fel.

Sarkozy eredetileg a 16 eurót használó tagállamra kiterjedő gazdasági kormányt követelt. Ennek egy titkársággal (lehetőség szerint párizsi székhellyel) kellett volna intézményesülnie, és valódi irányító funkcióval rendelkeznie. Merkel ezzel szemben azzal érvelt, nem szabad megosztani a belső piacot, és nem lehet első és másodosztályú uniós tagállam. A kancellár a franciáknak csak annyi engedményt tett, hogy az eurócsoport tagállamai szükség esetén rendkívüli találkozót tartanak.

A kimerültnek tűnő Sarkozy a tárgyalásokat követően megpróbálta a retorikai engedményeket kompromisszumként értelmezni. Most a pragmatikus cselekvés ideje jött el, ezzel az utalással adott hangot a francia elnök annak, hogy intézményi megerősítés nélkül is lehetséges a szükséges egyeztetés. Ugyanakkor Berlin és Párizs megállapodtak a deficitkritériumokat krónikusan megsértő államok elleni szankciókban. Merkelnek már korán fel kellett adnia azt a követelését, hogy végső esetben egy ország kizárható az euróövezetből. Sarkozy hajlandó volt ellentételezésként hozzájárulni, hogy a krónikus visszaesőktől megvonják a szavazati jogot.

Die Presse (Diepresse.com)

A konzervatív osztrák napilap Köhler búcsúja: „Megtiszteltetés volt Németországot szolgálni” című cikkében tudósít a szövetségi elnök tegnapi búcsúztatásáról. Horst Köhler szövetségi elnök kedd esti búcsúztatásán magyarázta meglepő lemondását. „Olyan döntést hoztam, amit helyesnek tartottam és tartok most is” – nyilatkozta a Bellevue-kastélyban tartott fogadáson. „Megtiszteltetés volt Németországot szolgálni” – mondta Köhler. A két hete lemondott Köhlert katonai parádéval búcsúztatták. A parádén Angela Merkel, Norbert Lammert (mindkettő CDU), valamint Guido Westerwelle (FDP) alkancellár és Karl-Theodor zu Guttenberg (CSU) honvédelmi miniszter vett részt.

A parádé előtt a 67 éves politikus megköszönte munkatársai tevékenységét s az „elmúlt hat év csodálatos támogatását”. Utódjáról a szövetségi elnökválasztó gyűlés fog dönteni. A berlini kormánypártok Christian Wulff (CDU) alsó-szászországi miniszterelnököt indítják. Az SPD és a zöldek Joachim Gauckot, az egykori Stasi-kormánymegbízottat jelölik, míg a Baloldali Párt Luc Jochimsen újságírónőt, az NPD a dalszerző Frank Rennicket.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.