Balatonőszödre indultak az árvízkárosult lengyel gyerekek

Útnak indult Magyarországra az árvízkárosult lengyel gyermekek első csoportja. A balatonőszödi kormányüdülőben vendégül látott gyerekek több turnusban érkező csoportjai a két nép újbóli közeledését és a szocialisták által elhanyagolt, történelmi múltú kapcsolat megerősítésének szándékát is jelképezik.

2010. 07. 09. 13:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2010. július 2-án Orbán Viktor első hivatalos útja Varsóba vezetett, újjáépítendő az elmúlt nyolc évben a baloldali kormányzatok ténykedése által fellazított lengyel–magyar kapcsolatokat. A politikai-stratégiai együttműködés mellett a lengyeleket és magyarokat a történelem során eggyé kovácsolta a sors. Mint ismeretes, az idei esztendőben az árvizek nem kímélték egyik országot sem. Lengyelországban még a hazainál is nagyobb károkat okozott a víz.

Ezzel szembesülve a magyar miniszterelnök partnerének, Donald Tusknak felajánlotta, hogy a mintegy 300 lengyel árvízkárosult családból magyarországi nyaralásra, vakációra kész lengyel gyerekeket fogadni a balatonőszödi kormányüdülőben, melyet egyébként is a hazai árvízkárosult gyermekek nyaraltatására foglalt le idén nyáron a kabinet – idézte föl lapunknak az utazás előzményeit a varsói magyar nagykövetség sajtóattaséja.

Erős Bázis, komoly szervezés

Az üdültetés megszervezését a Bázis nevű, nem kormányzati szervezetre bízták. Ez a szervezet fogadja Magyarországon a lengyel gyermekeket is. A nyaraltatás szervezését a Miniszterelnöki Hivatal, a Külügyminisztérium, a varsói magyar nagykövetség partnere, valamint a lengyel oktatási minisztérium végezte.

Összesen három, kéthetes turnust szerveznek, egyenként 85 résztvevő számára. Az első turnus összeállítása volt a legnehezebb feladat – válaszolta érdeklődésünkre Szalai –, ugyanis Lengyelországban a fiatalok hivatalosan csak 18 éves korukban kapnak személyazonossági igazolványt. Korábban is lehet személyit vagy útlevelet kérni, ám a legtöbb árvízkárosult gyereknek nem volt olyan dokumentuma, amivel utazhatott volna. Az első turnusra így csak egy busznyi, alig 40 gyerek gyűlt össze, de a két hét múlva esedékes turnusokra a lengyel partner teljes egészében fel tudja tölteni a létszámot.

Lapunknak a kulturális tanácsosi posztot is betöltő Szalai, aki tevékenyen részt vett a szervezőmunkában, elmondta: július 9-én, reggel 7 órakor volt az első turnus gyülekezője Kielcében. A Swietokrzyskie (Szentkereszt) vajdasági hivatalban a vajdai funkciót betöltő Bozentyna Palka-Koruba asszony, valamint Jerzy Barski, Katarzina Hall oktatási miniszter főtanácsadója, a vajdasági tanfelügyelet felső vezetése búcsúztatta a gyerekcsoportot.

Másfél méterrel a házak fölött

Bozentyna elmondta: a károsult családok között olyanok is akadnak, akiknek a házteteje, fóliázott veteményei fölött másfél méterrel haladtak a csónakok az árvíz idején.

Jelen volt az eseményen Kiss Róbert varsói magyar nagykövet, aki így is rekordidőnek ítélte az egy hónap alatti felkészülést mindkét fél részéről. A miniszteri és önkormányzati vezetők a nagykövet és a média képviselői előtt köszönték meg a magyar kormány gesztusát, hangoztatva: bajban ismerszik meg a barát.

A Külügyminisztériumból származó információink szerint a ma este a Balatonhoz érkező gyerekek nyaralását itthon is nagy figyelemmel kísérik. Az esemény jó alkalom arra, hogy tartalommal töltsék meg a két ország kapcsolatát. Az eseménynek jó sajtója volt Lengyelországban, s ez rá is fért az utóbbi időben meglazult lengyel–magyar kapcsolatokra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.