Átalakulhat a magyar mondás: jöhet „a nagy pénz, nagy foci”

„Csak úgy vadásszuk a jó híreket a sportban” – kezdte Borbély Zoltán a szerződés-aláírással egybekötött sajtótájékoztatón a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) Kánai úti székházában. Most végre tényleg jó hírrel szolgálhatunk – tette hozzá a sajtófőnök. Való igaz, a labdarúgó-utánpótlásra fordítható 2,2 milliárd forintos állami támogatás új távlatokat nyithat a sportágban.

Gabay Balázs
2011. 04. 05. 16:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem lehet csalni. A sajtótájékoztatón az egyik legfontosabb kérdésre is választ kaphattak a megjelentek. Az egykori nagyszerű válogatott Zombori Sándor a szétosztott pénzek ellenőrzése és az elszámoltatás módja felől érdeklődött. Szabó Tamás válaszában leszögezte, a pályázatokat csak olyan kluboktól, akadémiáktól fogadták el, amelyek átlátható büdzsétervezetet tüntettek fel, majd hozzáfűzte: a rendszer alkalmas az ellenőrzésre. „Az elszámoltatásra valószínűleg negyedévente fogunk sort keríteni, és azon leszünk, hogy ne kalandozzanak el a pénzek.” Csányi Sándor mindehhez csupán annyit tett hozzá, hogy „akik nem tudnának elszámolni a nekik juttatott összeggel, azokat kizárjuk a pályázati lehetőségből”. Miután pénzügyi szakemberről van szó, nem sokan kételkedhetnek szavaiban.


A napokban tett bejelentésnek komoly sajtóvisszhangja volt: a jelentősebb csatornák tv-stábjai ezúttal is az első sorba „váltottak jegyet”. Nem is csoda, hiszen ahogyan a Nemzeti Sportintézet főigazgatója, Szabó Tamás fogalmazott, nem volt még példa arra, hogy a magyar állam ilyen összegű segítséget nyújtott volna a fiatal labdarúgóknak. „Éppen ezért hatalmas dicséret jár azoknak, akik lehetővé tették, hogy a szerződést ilyen gyorsan aláírja a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a szövetség. Innentől kezdve senki sem hivatkozhat majd pénzhiányból fakadó gondokra, a hangsúly átkerülhet a szakmai munkára. Mostantól új mondás járhatja majd: a kis pénz, kis foci helyett jöhet a nagy tudás, nagy foci!”

A kivéreztetett programot is újraélesztik

A minisztérium részéről Czene Attila sportért felelős államtitkár köszönte meg a sajtó és az MLSZ munkatársainak, hogy eljöttek, és részesei lesznek a nagy eseménynek. Atlanta olimpiai bajnoka kiemelte, háromoldalú szerződést írnak alá, a sportcélú támogatást pedig két részre lehet osztani. 1,8 milliárd forintot kapnak az akadémiák, 400 milliót pedig a szocialisták által korábban kivéreztetett Bozsik-program újraélesztésére költhet el a szövetség. Czene a támogatás létjogosultságát – melyet korábban sokan megkérdőjeleztek – is megindokolta: hazánkban a profi labdarúgók száma pontosan a felét teszi ki az összes igazolt sportolónak, így talán már érthetőbb, miért ide szánták a 2,2 milliárdot.

Csányi Sándor elégedettnek és boldognak tűnt, és némi humort is csempészett a délutánba. Az MLSZ-elnök elmondta, nem ez az első alkalom, hogy szerződést ír alá Czene Attilával, az államtitkár azonban akkor még a vízben küzdött a magyar sikerekért, és a támogatás összege is kevesebb volt néhány nullával. Csányi kiemelte, 16 csapat utánpótlásbázisa, illetve akadémia részesül a 2,2 milliárd forintból, amelyek között első és másodosztályú gárdák utánpótlásbázisai is szerepelnek. Az összeg tehát megfelelően lefedi a hazai profi egyletek hátterét.

Nem elég kiírni a kapura, hogy akadémia

Utóbbi ténnyel kapcsolatosan kérdést is intéztek Csányihoz: milyen rendszer szerint osztották szét a támogatást, és milyen kritériumok alapján? A napokban ugyanis több hazai élklub (Újpest, Ferencváros, Vasas) utánpótlás-felelősei is komoly kritikát fogalmaztak meg, mely szerint egyes akadémiák a nekik juttatott összeg sokszorosát kapták. A sportvezető úgy reagált: egy intézményre nem elég kiírni, hogy akadémia, a bent folyó munkának valóban a legmagasabb szakmai igényeknek kell megfelelnie. A pályázati feltételeket pedig ennek alapján fogalmazták meg, így nem meglepő, hogy nem egyenlő arányban részesültek a klubok a támogatásból.

Nyilasi Tibor, az MLSZ sportigazgatója ezt annyival toldotta meg, hogy azoknak az intézményeknek, melyek csapatainál a legmagasabb szintű munka folyik, a tulajdonosai is jóval több pénzt áldoztak a működtetésre, így pedig megérdemlik a jelentősebb támogatást.

Végül a szerződések aljára is odakerültek az aláírások, a magyar szurkoló pedig újra elkezdhet reménykedni: majd a fiatalok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.