Bús: Mindent mi sem tudunk megoldani

Csaknem hatszáz diák jár nap mint nap éhesen iskolába Óbudán – derült ki egy friss önkormányzati felmérésből. Budapest lakótelepein pedig gyermekek ezrei éheznek. Marton Róbert, a Jövőbarát Alapítvány elnöke szerint a szomorú jelenséget csak társadalmi összefogással lehetne megoldani.

MNO
2011. 04. 05. 10:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Korábban az élt a köztudatban, hogy a gyermekéhezés a vidékiek gondja. Sajnos azonban rá kellett jönni, hogy a jelenség Budapesten és a nagyobb városokban is egyre gyakoribb – mondta a Jövőbarát Alapítvány elnöke a szervezet tájékoztatóján. Marton Róbert szerint olyan össztársadalmi problémáról van szó, amire mindenképpen fel kell hívni a figyelmet, és megoldást kell találni rá. Az óbudai Kaszásdűlő lakótelepen működő alapítványnál hetente két-háromszáz gyermek jelenik meg. – Láthatóan éhesen érkeznek, és nagyon sokat fogyasztanak el a felkínált, egyébként igen egyszerű ételekből, mint a zsíros vagy vajas kenyér, tea és tej – tájékoztatott az elnök. – Legyen az a gyermek bármilyen jól nevelt, a természet egy idő után felülbírálja a jog törvényeit, az éhezés olyan folyamatokat indít el, amelyek beláthatatlan következményekkel járnak a gyerekek, de az egész társadalom jövőjére nézve is – fogalmazott Marton Róbert. Szerinte a hosszú távú megoldás az lehetne, ha a társadalom minden részéből, vállalkozók és civilek is felismernék, nekik lehet a legnagyobb szerepük abban, hogy ezt a válsághelyzetet kezelni lehessen.

– Az a gyermek, aki éhesen érkezik az iskolába, nem tud figyelni, kezelhetetlen lesz, intőket kap, és nem érzi majd jól magát a bőrében. Ráadásul kicsúfolják a jobb állapotban lévő társai, így nem szeret iskolába járni, egyszer csak lopni kezd, kapcsolatba kerül a bűnüldöző szervekkel, és innentől kezdve már megjósolható, hogy ez a gyermek milyen irányba indul – mondta az elnök.

– Évek óta látjuk, hogy egyre nagyobb a gond – reagált a felvetésre Bús Balázs, Óbuda polgármestere. – Jóllehet, a III. kerület átfogó szociális ellátórendszert működtet, mindent mi sem tudunk megoldani. A civil szervezetek részvétele ugyanakkor nagy segítséget jelent – közölte a polgármester.

Bús elmondta: az elmúlt hónapban felmérették, hogy milyen mélységű lehet a gyermekéhezés problémája, hányan mennek reggeli és tízórai nélkül az iskolába. Kiderült, csaknem hatszáz (594) gyerek éhezik a III. kerület oktatási intézményeiben. Amennyiben a testület jóváhagyja az indítványt, az ő részükre áprilistól ingyenes lesz a reggeli az iskolákban, hogy enyhítsenek a gondjukon. A polgármester hozzáfűzte: a veszélyeztetett csoportoknak, a három és több gyermeket, illetve fogyatékos diákot nevelőknek, az egyedülálló szülőknek szükségük van a civil szervezetek támogatására. Az utcán csellengő gyerekeknek pedig olyan hasznos elfoglaltságot kell nyújtani a kerületben, amelyek segítenek megelőzni a komolyabb bűncselekményeket. Bús úgy vélekedett, ez egy folyamat eredménye, ami összefügg a munkanélküliséggel, szoros kapcsolatban áll azzal, hogy a családok milyen lehetőségeket tudnak adni a gyermeküknek.

Óbudán elsősorban a lakótelepeken jelenik meg a gyermekéhezés, itt élnek olyan családok, amelyek szociális gondokkal küzdenek, így elsősorban nekik kell segíteni – szögezte le. Sokan jelentkeznek segítségért az önkormányzatnál. Számos támogatási forma létezik a számukra: gyermekvédelmi, élelmezési, illetve beiskolázási támogatások, nyári táborok. Emellett a szünidőben is szerveznek szociális étkeztetést. A gyermekjóléti szolgálatokon keresztül sok családdal tartanak kapcsolatot, tehát találkoznak a gondokkal. Ennek ellenére még mindig akadnak, akik nem jutnak el az önkormányzat ellátórendszeréhez. Ők a civil szervezeteken keresztül vagy más módon kerülnek a látókörbe, de mindig vannak olyanok, akikhez nem jut el a segítség – foglalta össze az óbudai polgármester.

A Jövőbarát Alapítvány 17 éve foglalkozik hátrányos helyzetű, lakótelepi gyerekek támogatásával. Kreatív Élő Műhely elnevezésű programjukon főzősulit, kreatív és drámafoglalkozásokat, sportrendezvényeket, versenyeket tartanak. Nevükhöz fűződik a hétvégi éjféli pingpongmaraton is. De számos betérő gyereknek egyszerűen a napi egyetlen étkezést és a csak itt kapható jó szót jelentik. Az alapítvány azonban maga is évről évre fővárosi és III. kerületi önkormányzati támogatásból él. A szárnyaik alá vett általános iskolások körében 70 százalékos a továbbtanulási arány, de a többség szakiskolába megy. A csaknem két évtized alatt tízen jutottak el főiskolára, egyetemre. Az alapítvány most bejelentette: egyetlen hivatalos céges támogatójuk ösztöndíjat hoz létre tehetséges lakótelepi fiatalok továbbtanulásának segítésére. Az alapítvány gondozottjai közül kikerülő legjobb tanulónak felsőoktatási éveire évente 500 ezer forintot ajánl fel a cég.

(obuda.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.