Civil delegáltakat választ az NFFT

A Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsa (NFFT) civil delegáltakat választ keddi ülésén. Náray-Szabó Gábor akadémikus, az NFFT társelnöke a választást megelőző felszólalásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a tanácsnak meg kell majd alkotnia a nemzeti fenntartható fejlődés stratégiáját.

MNO
2011. 04. 05. 12:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Náray-Szabó Gábor a tanács Parlamentben tartott ülésén leszögezte: a készülő nemzetstratégia a tervek szerint 20-30 évre mutat irányt a nemzetnek, a kormányzati szerveknek arra nézve, hogy miként lehet fenntartani, illetve javítani Magyarország jelenlegi állapotát. A teendőkről szólva leszögezte: csökkenteni kellene a fogyasztást, ahogy a kibocsátott szén-dioxid mennyiségét is, fejleszteni kellene a tömegközlekedést, visszaszorítani a szállítást; meg kell őrizni a vízbázist és a termőföldet, csökkenteni kell az importot, ki kell aknázni a megújuló nyersanyagforrásokat, új energiaforrások után kell nézni, fel kell készülni a klímaváltozásra, bővíteni kell az erdős területeket, csökkenni a bürokráciát és javítani az oktatás színvonalát. Felhívta arra is a figyelmet, hogy a társadalmi érintkezés különböző formáinak bővítésére, erősítésre lenne szükség. Jelezte, a civil szervezetek egyik legfontosabb feladata lehetne a társadalmi tőke helyreállítása és megerősítése.

A jelenlegi állapotot az NFFT társelnöke úgy jellemezte: Magyarország a gazdag országok közé tartozik, hiszen bár kevesebbet fogyasztunk, mint az unió polgárai, többet, mint a világátlag. Az egy főre vetített fogyasztásunk eléri a világátlag 150 százalékát, míg az uniós átlag 220 százalék – közölte. Elmondta még: az ország energiaellátása 81,9 százalékban szorul rá a fosszilis energiahordozókra, 12,6 százalékban támaszkodik a nukleáris energiára; csekély a megújuló energiák részaránya, viszont számottevőek a geotermikus energiatartalékaink.

Az akadémikus kitért arra is hogy Magyarországon az elérhető vízmennyiség 258 köbméter másodpercenként, és ennek kevesebb mint a felét, 101 köbmétert használunk el. 1992 óta csökkent a felhasználás, emellett pedig jelentős tartalékaink vannak. Felhívta arra a figyelmet, hogy a befolyó vízmennyiség tekintetében az ország ki van szolgáltatva a szomszéd országoknak.

Tájékoztatása szerint a magyar háztartások 95 százalékában megfelelő az ivóvíz, a szennyvíz 30 százalékát viszont még nem kezelik. Úgy vélekedett, hogy az ország „elherdálta” az élelmiszer-termelési lehetőségeit, az élelmiszeripart, az agrárgazdaságokat; az élelmiszeripar 60 százaléka külföldi kézben van. A közlekedésről szólva ismertette: ma az országban 3,6 millió gépjármű üzemel, ebből 3 millió a személygépkocsik száma; a kibocsátott légszennyező anyagok 90 százaléka a közúti közlekedésből származik.

Magyarország éghajlata szerencsés – jegyezte meg Náray-Szabó Gábor. Hozzátette azonban, hogy fellépnek a melegedésből adódó problémák, a középhőmérséklet 1971–2000 között 0,2 fokkal, a budapesti 0,9 fokkal nőtt, növekedett a hőhullámok száma; fokozatosan szárad az ország. Megfogyatkozott a társadalmi tőke – hívta fel a figyelmet, kiemelve, hogy bár a magyarok individualizmusa majdnem olyan erős, mint az amerikaiaké, a magyarok szeretnek az állam „kebelén csüngeni”; bomlanak a közösségek, nagy a válások száma, óriási a bizalomhiány, nagyon nehéz megegyezéseket kötni. Hozzátette: eladósodtak a magyarok, 6-8 ezer milliárd forint közötti összegben adósodott el a magánszféra, ennek felét teszik ki a lakáshitelek, a másik felét pedig a fogyasztási hitelek.

Az NFFT zárt ülésen, szekciókban választja meg 6 civil delegáltját, akiknek a mandátuma 2014 őszéig szól. Három társadalmi szervezet 2-2, a tanácsban szavazati joggal bíró képviselőt választ, ezek a szociális ügyekkel, illetve egészségüggyel foglalkozó, a réteg- és korosztályi, illetve az oktatási és kulturális civil szervezetek. A 2008-ban megválasztott civil delegáltak mandátuma lejárt, a tanács pedig a március 1-jei ülésén egyhangúlag döntött az ügyrend módosításáról is, elfogadva azt a javaslatot, hogy a testület civil tagjait a továbbiakban nem két-, hanem négyévenként választják.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.