Dönthetnek a Roosevelt tér Széchenyire kereszteléséről

A Fővárosi Közgyűlés szerdai, rendkívüli ülésén három budapesti közterület átnevezéséről is dönthet, köztük a Roosevelt tér Széchenyi térre történő átkereszteléséről. A képviselők elé kerül még a fővárosi kórházak integrációjának ügye, a Sziget fesztivál megrendezésével kapcsolatos megállapodás, valamint az elektronikus jegyrendszer bevezetése.

MNO
2011. 04. 05. 16:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tarlós István főpolgármester előterjesztésében azzal indokolta a Roosevelt tér átnevezését, hogy ahhoz a „legnagyobb magyar” ezer szállal kötődik; ott áll az Akadémia, és a térhez csatlakozik a Lánchíd; mindkettő a gróf kezdeményezésére épült. A fővárosi MSZP-frakció szerint azonban a hatályos fővárosi szabályozás alapján nem lehet olyan személyről elnevezni közterületet, akinek a nevét Budapesten már viseli közterület.

Az előterjesztések között szerepel a Jobbik-frakció két javaslata is. Az ellenzéki párt Wass Albert íróról a zuglói Nagy Lajos király útja és a Fogarasi út kereszteződésében lévő névtelen területet, míg a Pongrátz testvérekről, a Corvin köz ’56-os szabadságharcosairól a VIII–IX. kerületi Ferenc körút és Üllői út kereszteződését nevezné el. A fővárosi közterület-átnevezéseket Tarlós István főpolgármester – a korábbi jelzésekkel szemben – mégsem „csomagban” terjeszti a közgyűlés elé, és Elvis Presley amerikai énekes emlékét őrző tér kijelöléséről sem érkezett javaslat a testület elé.

A közgyűlés asztalára kerül az önkormányzat és a Sziget (Kulturális Menedzser Iroda) Kft. között kötendő megállapodás is. Ha a képviselők jóváhagyják a tervezetet, akkor a kft. 50 millió forint díjat fizet majd az augusztusi fesztivál idejére a közterület-használatért, továbbá 100 millió forint értékben szolgáltatásokat rendel meg a főváros cégeitől, köztük a BKV-tól, a fürdőktől, a vidámparktól, valamint az állatkerttől.

Egy másik előterjesztés a szervezeti és működési szabályzatot érinti. A javaslat szerint két nappal változik a fővárosi közgyűlési napirendek kézbesítési határideje az ülések előtt; az indítvány hatról négy munkanapra csökkentené a meghívók és az írásos előterjesztések legkésőbbi kézhezvételi idejét. Kaltenbach Jenő, a főváros jogi, ügyrendi, kisebbségvédelmi és vagyonnyilatkozat-ellenőrző bizottságának LMP-s elnöke bejelentette: ha a közgyűlés elfogadja ezt a módosítását, akkor pártja az Alkotmánybírósághoz fordul.

A szerdai ülésen a képviselők a szociális és az oktatási ágazatot érintő kérdésekről is döntenek. Horváth Csaba szocialista frakcióvezető egyebek mellett azért bírálta a városvezetést keddi sajtótájékoztatóján, mert a gyermekvédelem területéről 130 szakembert – pedagógusokat, gyermekfelügyelőket – küldenek el, továbbá egy gyermekotthont is megszüntetnek. Az ellenzéki képviselő szerint az önkormányzat vezetése a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központot gyakorlatilag meg akarja szüntetni, és számos lehetőséget – üdülést, korrepetálást, ösztöndíjat – is elvesz a hátrányos helyzetű cigány fiataloktól.

Várhatóan szerdán kerül a képviselők elé a főváros egészségügyi rendszerének átalakítása, ismertebb nevén a kórházösszevonás ügye is. Szentes Tamás főpolgármester-helyettes előterjesztése szerint az integráció célja az, hogy az intézmények működése, hatékonysága javuljon, fejlesztésük szervezettebb legyen. A képviselők arról szavaznak, felkérik-e Tarlós István főpolgármestert, hogy dolgoztassa ki a fővárosi tulajdonú egészségügyi intézmények egységes informatikai, kontrolling-, humánpolitikai és gazdálkodási integrációja feltételeinek megvalósítási tervezetét a kormányzati döntéstől függően. Ez utóbbinak azért van jelentősége, mert a főpolgármester nem a Szentes Tamás-féle integrációt, hanem a kormány által javasolt elképzeléseket támogatja.

Tarlós István február 2-i, Szócska Miklós államtitkárral közösen tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, egységesen „állami gondozás alá kell venni” a fővárosi kórházakat. A főpolgármester akkor azzal érvelt a kórházak állami gondoskodásba vétele mellett, hogy az egészségügy jelenlegi kettős, állami és önkormányzati finanszírozása mérhetetlenül káros. Tarlós István akkor úgy fogalmazott: azt szeretné, ha a struktúra és a források úgy koncentrálódnának Budapesten, hogy javuljon az egészségügyi ellátás.

A képviselők várhatóan döntést hoznak az elektronikus jegyrendszer bevezetéséről is a közösségi közlekedésben. A tarifarendszer-projekt első lépéseként a főváros megbízza a Budapesti Közlekedési Központot (BKK), hogy kezdje el a projekt előkészítését. A BKK több konzultációt is folytatott; az elvárások között szerepel, hogy a rendszer automatikusan alkalmazza az utazási paraméterek alapján a kedvezményeket, és alkalmas legyen a parkolási bírságok, behajtási díjak kezelésére is. A BKK forgalmi információkat is szeretne kapni az új elektronikus rendszerben, ezért azt is elvárják, hogy az utazási szokásokról, a járatok kihasználtságáról és a járatokon jelentkező menetdíjbevételekről is minél pontosabb adatokat rögzítsen.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.