Felállt a bizottság, megszűnnek a szocialista „titokszobák” + Képriport

Közterület-hasznosítási bizottságot állított fel a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén, így a jövőben már nem a főpolgármester határoz a közterületek használatának, azok bérbeadásának ügyében, hanem egy öttagú testület.<br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/776070" target="_blank"><strong>• A Roosevelt tér átkereszteléséről is dönthet a közgyűlés</strong></a>

MNO
2011. 04. 06. 10:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bizottságban Németh Zoltán, Szentkirályi Alexandra és Ughy Attila (Fidesz), Hanzély Ákos (LMP) és Losonczy Pál (Jobbik) kapott helyet. Az MSZP nem delegált képviselőt a testületbe. A kormánypárti és ellenzéki képviselők arról vitáztak az ülésen, hogy az új rendszerben a döntéshozatal átlátható lesz-e a jövőben.

Horváth Csaba (MSZP) frakcióvezető szerint a városvezetés nem teszi a folyamatot teljesen transzparenssé, míg Hanzély Ákos arról beszélt, nem elég az átláthatóság; kutathatóságra is szükség van. Mint rámutatott, nem mindegy, hogy az önkormányzat honlapján milyen szövegformátumban teszik közzé az egyes szerződéseket, tudnak-e azokban „keresni”.

Losonczy Pál azt javasolta, hogy héttagú bizottságot állítsanak fel. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a testületnek óriási felelőssége van, hiszen akár milliárdokról is dönthet.

Tarlós István (Fidesz–KDNP) főpolgármester azt hangoztatta: az, hogy a főpolgármesteri hatáskört átadja egy bizottságnak, a jobb átláthatóságot szolgálja. Horváth Csaba kritikáit hiteltelennek mondta, utalva arra, hogy a korábbi ciklusban éppen ők voltak azok, akik „titokszobákban„ hoztak meg döntéseket.

Az előterjesztés egy másik elfogadott pontja szerint a jövőben hatról négy munkanapra csökken a közgyűlési meghívók és előterjesztések kiküldési határideje.

Kaltenbach Jenő LMP-frakcióvezető szerint a szervezeti és működési szabályzat e módosítása nem szolgálja a képviselői munka hatékonyságát. Bejelentette: a határidő rövidítése miatt az LMP az Alkotmánybírósághoz fordul.

A szocialista Horváth Csaba és Tüttő Kata is arról beszélt, hogy a döntések felelős meghozatalához nem elég a négy nap, és a városvezetés ezzel ellehetetleníti a képviselők munkáját, lényegében megszünteti a bizottságokat. A főpolgármester válaszában arra emlékeztette a szocialista politikusokat, hogy az előző, általuk vezetett önkormányzati ciklusban volt, amikor 80-100 oldalas anyagokat osztottak ki a közgyűléseken, közvetlenül a döntés előtt.

Tarlós István elmondta azt is, miután a közgyűléseket szerdánként tartják, így a négy munkanap valójában hat napot jelent a két hétvégi nappal együtt. Jelezte: a hivatal kérését teljesítették a határidő módosításával.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.