Hová fogják elszállítani a 25 millió tonna törmeléket?

Becslések szerint csaknem 25 millió tonna törmeléket hagyott maga után a március 11-i földrengés és szökőár Japánban – összesítették szerdán a romok eltakarításával foglalkozó hivatalok.

MNO
2011. 04. 06. 6:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az összesítés csak három japán prefektúrára – Miagira, Fukusimára és Ivatéra – vonatkozik, ráadásul nem számoltak a megrongálódott gépkocsikkal és a partra sodort hajókkal. Szakemberek szerint a törmelék és a romok eltakarítása több évet vehet igénybe. Az ezzel járó költségeket várhatóan teljes egészében a japán kormány állja.

Más helyeken is lehetnek lyukak

Sikerült ugyan megállítani az erősen radioaktív víz tengerbe szivárgását egy repedésből a megsérült japán atomerőműnél, de ezzel nem oldódott meg teljesen a probléma, mert más helyeken is lehetnek lyukak, amelyeken keresztül sugárszennyezett víz kerül az óceánba – közölte szerdán a japán atomipar-biztonsági ügynökség.

A tengervíz sugárszennyezettsége oly nagy, hogy azt nem lehet megmagyarázni egyetlen szivárgással. A hivatal ezért arra utasította a Fukusima-1 atomerőművet üzemeltető japán céget, hogy folytassa a kutatást más repedések után. Közben döntés született arról, hogy az atomerőműhöz vontatnak egy hatalmas, 136 méter hosszú, 46 méter széles úszó platformot, hogy átszivattyúzzák tartályaiba a megsérült reaktorokban és a hozzá kapcsolódó létesítményekben felgyülemlett több tízezer tonna erősen radioaktív vizet.

Új hűtőrendszert építenének

Közben a szakértők azt is vizsgálják, hogy a Fukusima-1-es erőmű első három reaktorához új hűtőrendszert építenek ki. Ezt a Szankei című japán lap írta a Tepco cégnél lévő forrásokra hivatkozva. Egyes vélemények szerint a reaktorok hűtőrendszere nagyon súlyosan megsérült a március 11-i földrengést követő szökőárban, valamint a későbbi hidrogénrobbanásokban. A hűtőrendszer ezért sem működik megfelelő hatásfokkal, illetve újabb szivárgásokhoz vezethet a működtetése. Az üzemeltető vállalat éppen ezért célszerűnek tartja egy új hűtőrendszer kiépítését, ami több mint egy hónapig is eltarthat.

Kártérítést kell kapniuk azoknak a halászoknak, akiknek a területét sugárszennyezés érte a fukusimai atomerőműben történt baleset miatt – mondta szerdán Tokióban Edano Jukio japán kormányszóvivő. Szerinte teljesen természetes, hogy a helyi halászoknak okozott kárt figyelembe vegyék a készülő „kompenzációs program” összeállításánál. Hasonló kártérítésben részesülnek majd a környékbeli mezőgazdasági termelők – tette hozzá.

Újabb robbanástól tartanak

Várhatóan nitrogént tölt a megsérült japán atomerőmű egyes reaktorába a létesítmény üzemeltetője, hogy elkerülje a felgyülemlett hidrogén újabb berobbanását. Az atomerőmű szakemberei aggódnak amiatt, hogy a reaktorban valószínűleg még mindig hidrogén képződik, amely berobbanhat, ha kapcsolatba lép a levegőben lévő oxigénnel. A nitrogént várhatóan szerdán kezdik bepumpálni az egyes reaktorba, s a művelet napokig eltarthat.

Hidrogénrobbanások súlyos károkat okoztak a március 11-i földrengés és szökőár miatt a Fukusima-1-es atomerőmű két reaktorának külső épületében, de a reaktormagok nem sérültek meg.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.