Kovács: Sajnos mi nem egy elképzelt világban élünk

A magyar médiatörvényt bírálók sok esetben elképzelt világból indulnak ki, de a médiaszabályozásnak egy adott ország adottságaira tekintettel kell megvalósulnia – nyilatkozta Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában kedd este. Szerinte a médiaszabályozás korábbi modelljével szakítani kellett Magyarországon, az új szabályozás pedig semmilyen veszélyt nem jelent a szólás- és véleményszabadságra.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/775871" target="_blank"><strong>• „Rendkívül gyorsan sikerült tisztázni a vitatott pontokat”</strong></a>

MNO
2011. 04. 06. 10:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A magyar kormánynak a médiaszabályozással nincs mit tennie, mivel ez ugyan egy állami feladat, de egy olyan független szervezet – a Médiatanács – jött létre, amelynek a munkájába, illetve a függelmi viszonyaiba a magyar kormánynak nincs beleszólása. A parlament hozta létre a Médiatanácsot, illetve a ma működő médiastruktúrát” – mondta Kovács Zoltán.

Arra a feltevésre, hogy az ENSZ jelentéstevője a médiastruktúrával kapcsolatban is megfogalmazott aggályokat, Kovács Zoltán úgy reagált: „Számos ilyen aggály van; meglepőek ezek az érvek, mert vissza-visszajönnek. Én idealistának neveztem a sajtótájékoztatón ezt a közelítést. Egy olyan elképzelt világból indulnak ki, amelyben persze létezhetnének a szabályozás nélküli, önszabályozó testületek. De sajnos mi nem egy elképzelt világban élünk. Minden ország esetében arra van szükség – és Magyarország nem kivétel, beleolvad abba a közegbe, ami Európában jellemző –, hogy a médiaszabályozás az adott ország és az adott civilizáció kereteire és adottságaira való tekintettel valósuljon meg” – hangzott el az interjúban.

Nem elfogadható a bírálóknak az az érve, hogy jó lenne, ha a Médiatanácsban az ellenzéket képviselők is helyet foglalnának? – vetette fel a Közbeszéd. „A médiaszabályozásnak ez a típusú modellje Magyarországon próbált működni tizennégy éven keresztül. Gyakorlatilag csődbe vitte a közszolgálati médiumokat, olyan rendszerek jöttek létre, amelyben tévéelnököt nem sikerült választani, tehát a működésképtelenség határán működött például a közszolgálati televízió – ezzel szakítani kellett” – hangzott a reagálás.

A magyar kormány – bevallottan – egy másik modellt választott – folytatta okfejtését Kovács Zoltán. „Létezik ez a modell, amelyben szakmai szervezetek, civil szervezetek lennének hivatottak arra, hogy felügyeljék a médiát. Mi egy másik modellt választottunk, ami Európában szintén létezik. Ahol olyan szakembereket választott a parlament a Médiatanácsba, hogy a tanácsnak adott mandátum, az adott keretek, illetve feltételek és biztosítékok szolgálnak arra, hogy a mindenkitől való függetlenség adott legyen” – jelentette ki az államtitkár. Hozzáfűzte: természetesen a Médiatanács feladata, hogy a kapott mandátummal élni is tudjon. Majd július elseje után derül ki – amikor elkezd működni a médiatörvény a gyakorlatban –, hogy ezek a feltételek fennállnak-e.

Az új magyar médiatörvény nem a Marsról pottyant közénk. Folytat egy olyan hagyományt, ami tizennégy éve, vagy ha úgy tetszik, még a rendszerváltás előttről a magyar jogrendszer részét képezi – mondta Kovács Zoltán. Szerinte félelmet keltő, avagy „ismeretlen terepet” hozó jelentősebb változásokat – amelyekben a magyar média ne tudna eligazodni – az új médiatörvény nem állított elő; a bírságok is a rendszer részét képezik több éve, sőt egy évtizede. Kérdésre válaszolva hozzátette: Magyarországon semmi nem fenyegeti a szólás- és véleményszabadságot, „a körülöttünk zajló események ennek ékes bizonyítékát szolgáltatják”.

(Duna TV)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.