Lobbitörvény készül Ausztriában

Lobbitörvény és szigorúbb korrupcióellenes szabályozás készül Ausztriában – jelentette be kedden Claudia Bandion-Ortner igazságügyi miniszter a parlamenti pártok frakcióvezetőivel tartott egyeztetést követően.

MNO
2011. 04. 05. 20:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A minisztérium a jövő héten előterjeszti a lobbitevékenységet szabályozó törvényjavaslatát. A kormánypártok, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és az Osztrák Néppárt (ÖVP) a nyári törvényhozási szünet előtt a képviselői összeférhetetlenség szabályozását is szigorítani akarják. Az ÖVP két európai parlamenti képviselőjét érintő, közelmúltbeli korrupciós botrányok után a pártok mindegyike szükségesnek tartja kiköszörülni a politika tekintélyén esett csorbát.

A lobbitörvény várhatóan előírja majd, hogy minden hivatásos érdekkijárónak nyilvántartásba kell vetetnie magát. A listára nemcsak a hagyományos értelemben vett lobbicégek, hanem az érdek-képviseleti szervezetek, így a szakmai kamarák is felkerülnek. A törvény tartalmazza majd azt is, hogy az állami tisztviselők és a parlamenti képviselők nem végezhetnek lobbitevékenységet.

A kormánypárti frakcióvezetők késznek mutatkoztak arra, hogy a képviselői mandátummal összeférhetetlen tevékenységek köre is az eddiginél tágabb legyen. Újra mozgásba lendült a pártpénzügyek átláthatóságának javításáról szóló vita is. Werner Faymann kormányfő amellett foglalt állást, hogy nemcsak az országos, de a tartományi pártszervezeteknek és a pártokhoz kötődő szervezeteknek is nyilvánossá kell tenniük gazdálkodásukat és a kapott adományokat.

A közelmúltban kevesebb mint két hét alatt az ÖVP két EP-képviselője is lemondásra kényszerült, mindketten visszaélés gyanúja miatt. Ernst Strasser delegációvezetőt, volt belügyminisztert a The Sunday Times című brit lap magukat lobbistáknak kiadó újságírói filmre vették, amint beleegyezett, hogy pénzért közreműködik egy uniós jogszabály módosításában. Néhány nappal később egyik pártbeli kollégája, Hella Ranner is visszaadta a mandátumát, mert egy osztrák lap azt írta, hogy az EP-ben kapott költségtérítésének egy részét cége adósságának törlesztésére fordította. Strasser, aki ellen az EU csalásellenes hivatala és az osztrák hatóságok is nyomoznak, az ÖVP-ből is kilépett. Az ÖVP európai parlamenti küldöttségének vezetésével kedden Othmar Karast bízták meg. Strasser mandátumát a 2009-es EP-választás egy másik jelöltje, Hubert Pirker tölti be. Hella Ranner utódjáról még nem döntöttek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.