Minisztériumot kapnak a kis- és középvállalkozók

Az Estadao de Sao Paulo és a Folha de Sao Paulo is figyelemmel követi a brazil gazdaság fellendülését ígérő két vállalkozás, a kis- és középvállalkozások minisztériumának megteremtését és a gyorsvasút beruházásának fejleményeit. A portugál Diário de Notícias a fizetős egészségügy néhány tavalyi portugáliai problémáját járta körül, a spanyol ABC pedig beletenyerelt a „darázsfészekbe”, és fölvetette a spanyolországi költségtérítéses betegellátás bevezetését a társadalombiztosítási kassza hiánya miatt.

2011. 04. 03. 15:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

folha.uol.com.br, estadao.com.br – Brazília

A hivatalos brazil közlönyben – a Diário oficial da Uniaóban – is megjelent az elnök asszony, Dilma Rousseff határozata, amely elrendelte a kis- és középvállalkozások minisztériumának felállítását. Az új tárca megalakítása az első brazil elnöknő tavalyi kampányígérete volt. Az azonban csak a második negyedévben dől el, hogy mennyi pénz jut a költségvetésből a vállalkozók intézményére, és azt sem tudni, hogy milyen lesz a tárca felépítése, illetve hány vezető tisztségviselőt állítanak az élére. A két lap tudomása szerint az egyik kínai építőipari cég, a China Comunications Construction Company (CCCC) akarja fizetni a brazil gyorsvasút – trem-bala – építési költségeinek 85 százalékát. Az óriásvállalat nemrég küldött hivatalos szándéknyilatkozatot a brazil kormánynak, amelyben jelezték a kormánynak, hogy cserébe kormánygaranciát várnak.

dn.pt – Portugália, abc.es, cincodias.com – Spanyolország

A portugál napilap összegezte és osztályozta a tavaly kapott betegreklamációkat, és megállapította, hogy az egészségügyi felügyelő szerv (ERS) a 8188 kifogás túlnyomó többsége a magánkézbe adott intézményeket bírálta. 4018 bennfekvő és 3554 járóbeteg tett panaszt a kezelés, az adminisztráció vagy a bánásmód minőségére. Az adatkezelésen kívül (2040 panasz) az egy óránál hosszabb várakozást (1800), a kezelést (1229), az elszámolást (770) és a bánásmódot kifogásolták leginkább a betegek.

A spanyol konzervatív napilap (ABC) viszont újra elővette a spanyol fizetős pénzügy kérdését, miután a Cinco Días című gazdasági napilapban a héten megjelent a társadalombiztosítási kassza nagy hiányát tárgyaló elemzés. Az ABC szerint bár senki nem akarja egészen költségtérítésessé tenni a betegellátást, egy lényeges ok miatt meg kellene fontolni a részleges változatot. A társadalombiztosítási kassza tízmilliárd eurós hiánnyal küszködik – az ellenzéki Néppárt (PP) szerint 15 milliárd a hiány –, mert a válság miatt növekvő munkanélküliség hatására egyre kevesebben fizetik a járulékokat a bérükből. Leire Pajín, a szocialista kormány tárcavezetője határozottan cáfolta a néppárti szakértővel folytatott heves pénteki parlamenti vitában is, hogy a kormány erre készülne. De a hét elején Ramón Luis Valcárcel, Murcia tartomány néppárti elnöke arra buzdította a spanyolokat, hogy „legyenek bátrak, és vállalják magukra a közszolgáltatások egy részét, például az egészségügyben”. Az ABC elemzése szerint válaszút elé kerültek a következő spanyol kormányok: vagy több adót vetnek ki, vagy kötelezővé teszik a költségtérítést a betegellátásért. A háziorvosok egyesületének (Semergen) vezetője Julio Zarco úgy véli, hogy részben a decentralizáció is hozzájárult a társadalombiztosítási kassza hiányához. De szerinte mielőtt bevezetnék a költségtérítés valamelyik formáját, nem ártana elvégezni a rendszer hatástanulmányát is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.