Százával menekülnek a menedzserek Japánból

Több mint 250 magas beosztású vállalati értelmiségi kapott hongkongi munkavállalásra jogosító vízumot az elmúlt két hét során, miután a hatóságok gyorsított eljárás keretében intézkedtek – jelentette a South China Morning Post című hongkongi lap vasárnapi online kiadásában.

MNO
2011. 04. 03. 16:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap úgy tudja a bevándorlási hatóság 270 kérelmet hagyott jóvá és további 300 van feldolgozás alatt. Az illetékes hivatal vezetője Eric Chan Kwok-ki közölte, hogy a vízumért folyamodók közül sokan igen hálásak, amiért mindössze két nap leforgása alatt jutottak hozzá a beutazási engedélyhez. Ez az első hivatalos megerősítése a kiutazási trendnek, amely a pusztító erejű földrengést és cunamit követően vált egyre inkább a külföldi vállalatvezetők körében nyilvánvalóvá.

Az érintettek többségükben a pénzügyi szektorban dolgozó multinacionális vállalatok vezető menedzserei, a cégvezetésben, illetve elemzői, stratégiai területen dolgozók. Fizetésük 2,4-4,8 millió forint közötti összegnek felelt meg havonta. A kérelmek nagy nemzetközi vállalatoktól és a humánerőforrás-elosztó cégektől érkeztek, ők igyekeztek alkalmazottaiknak, a távozási szándékukkal hozzájuk fordulóknak vízumot kérni. A kedvezményezettek között európaiak, amerikaiak és japánok is vannak.

Chan úgy vélte, az eddig példátlanul gyors intézkedésre azért volt szükség, mert a Tokiót elhagyni tervező értelmiségiek több lehetőséget, célállomást fontolgattak. „Ezek a beutazásra várók gazdasági hasznot hozhatnak Hongkongnak, s reméljük, hosszabb idejű itt tartózkodásra rendezkednek be” – hangoztatta Chang, s kiemelte, hogy a bevándorlás történelmében először adtak ki két nap alatt vízumot, a normális eljárás általában 6-8 napot vesz igénybe.

A hongkongi lapnak korábban egy, a különleges kínai közigazgatási területre érkezett vállalatvezető azt mondta, hogy a cégek vezető alkalmazottai Hongkongon kívül nagyrészt Tajvanba, Ausztráliába és az Egyesült Államokba indultak. Menekülésük egyik oka a sugárzástól való félelem, valamint az, hogy üzletüket jelentősen visszavetette a katasztrófa, irodáik, hivatalaik károkat szenvedtek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.