Túlpörögtek a liberálisok

A Frankfurter Allgemeine Zeitung a liberálisok személycseréit kommentálja. A Neue Zürcher Zeitung a svájci médiatanács figyelemre méltó ítéletét ismerteti.

2011. 04. 06. 8:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (faz.net)

A konzervatív német napilap Az FDP-búgócsiga című cikkében elemzi a liberálisok személyi változásainak hátterét. Mint írják, a párt megújulása „tömegkarambolhoz” vezetett, mert a kormányon és a frakcióban tevékenykedő liberálisok nem kívántak lemondani posztjukról és a fiatal gárda nem olyan ügyes, hogy azokat megszerezze, ezért a „közlekedés” összeomlott. Rainer Brüderle évtizedek után lemondott a rajna-vidék–pfalzi tartományi miniszterelnökségről. Cornelia Pieper, aki a keleti tartományokban sohasem tudott igazán új csoportokat megszólítani, feladta Szászország–Anhaltban az elnökséget. Andreas Pinkwart Észak-Rajna–Vesztfáliában amúgy is távozott a politikából. Birgitt Homburger Baden-Württembergben csak azért mondott le, hogy újra elinduljon, s a Bundestag-frakció vezetéséhez foggal-körömmel ragaszkodik.

Ezért az FDP megújulása a székfoglaló nevű játék egyik változatához hasonlít. Philipp Rösler marad a hálátlan egészségügyi miniszteri székben. Neki kell átvennie a pártelnöki posztot, ezért elismerésül megkapja az alkancellár papírmasé koronáját. Melyik választó hiszi el a liberálisoknak, hogy ez tényleg a nagy ívű megújulás? Ezt a kérdést a pártkongresszus küldöttei is megkérdezhetik, akiknek a személyi választásokat is meg kellene erősíteniük. A közvélemény-kutatások és a tartományi gyűlési választások eredményei által megbénított FDP forradalom előtti állapotban van. Ezért az utolsó szót még nem mondták ki a személyi kérdésekben.

A kancellár koalíciós partnerének búgócsigaszerű mozgását vegyes érzelmekkel figyeli. Egyrészt kapóra jöhet neki, hogy az FDP „megújulása” nem vezet olyan kormányátalakításhoz, amelyik befolyásolná a koalíció összetételét. Másrészt az is várható, hogy a szabad demokraták belső vitái egyelőre nem jutnak nyugvópontra, attól kell tartania, hogy a liberálisok most tartalmi kérdésekről kívánnak vitákat kirobbantani. Elsősorban az FDP nyilvánvaló gyengélkedése okán komolyan el kell gondolkodnia a további lehetséges koalíciós partnerekről a 2013-as választásokat követően. Kevés szól amellett, hogy a következő két évben nyugodtan és sikeresen lehessen kormányozni.

Neue Zürcher Zeitung (nzz.ch)

A konzervatív zürichi napilap A sajtótanács helyt ad a Weltwoche elleni panasznak című cikkében foglalkozik a sajtószabadság svájci határaival. A Svájci Sajtótanács (az ottani médiahatóság) elismeri a média ama jogát, hogy az iszlámot, vagy más vallásokat alapjaiban bírálja. De egy sajtóterméknek nincs joga arra, hogy ilyen véleménycikket bármilyen, egész más összefüggésben készített archív képpel illusztráljon.

A Weltwoche 19/2010-es kiadásában egy, az iszlámot bíráló cikknek egy Koránból vett idézettel adtak címet: „Gyilkoljátok őket, ahol éritek.” A szerző arra a következtetésre jutott, hogy a muzulmán hit és a jogállam, valamint a demokrácia összeegyeztethetetlen, ezért az lenne a jó következetes, ha betiltanák.

A cikk illusztrációja muzulmánokat mutat, amint a berni Bundesplatzon tüntetnek. Az egyik lefényképezett, akinek arca jól kivehető, panasszal élt a sajtótanácsnál. A képet évekkel korábban készítették, amikor a dán Mohamed-karikatúrák ellen tiltakoztak. A lapban megjelent kép nem tekinthető jelképesnek, áll a sajtótanács kedden nyilvánosságra hozott állásfoglalásában. Ráadásul a kép ismételt, egész más összefüggésben történő nyilvánosságra hozatalához nem járultak hozzá. Aki békésen tüntet saját vallásáért, annak nem kell azzal számolnia, hogy képét később egy cikk illusztrációjához használják, ahol a lefényképezett személyt potenciális erőszakoskodónak és az alkotmány ellenségeként denunciálják.

A cikk negatív üzenetei egyértelműen visszahullanak az illusztrációul szolgáló személyekre. Márpedig senki sem kényszeríthető arra, hogy bűnbak legyen olyan helyzetekben, melyek sem személyével, sem a felvétel készítésével nem állnak kapcsolatban. A Svájci Sajtótanács megállapította, hogy a Weltwoche a képek nyilvánosságra hozatalával megsértette a panaszos személyiségi jogait.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.