A cél a kapcsolatok erősítése és egymás kölcsönös segítése

Nemzetközi kérdések, a kínai fejlődés útja és a Kína–Európai Unió közötti kapcsolatok lesznek terítéken a május közepén Magyarországon sorra kerülő Kína–EU magas szintű stratégiai párbeszéd tárgyalásain – közölték csütörtökön Pekingben, ezzel megerősítve a találkozóról szóló korábbi brüsszeli bejelentést. <br /><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/781811" target="_blank">• Erőközpontok tartanak stratégiai párbeszédet Magyarországon</a></strong>

MNO
2011. 05. 05. 16:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Miközben a világban mélyreható és bonyolult változások mennek végbe, s a globális gazdasági felépülést bizonytalanság jellemzi, mindkét fél fejlődésének kritikus szakaszába érkezett” – hangoztatta tájékoztatóján Csiang Jü (Jiang Yu), a külügyminisztérium szóvivője azzal, hogy Kína és az Európai Unió kifejezett szándéka a kapcsolatok erősítése. Csiang úgy vélte, a két félnek élnie kell azokkal a lehetőségekkel, amelyeket Kína idén kezdődött ötéves terve és az unió tíz évre szóló EU 2020 stratégiája kínál. „Fontos, hogy a felek elfogadják egymás politikai valóságát, fejlődésének útját, és erre építve törekedjenek a stratégiai együttműködés fokozására” – húzta alá még Csiang, s hozzátette: Kínának és az EU-nak fokoznia kell a párbeszédet, továbbá a kölcsönös bizalmat a politikai szférában.

Csiang közölte, hogy Catherine Ashtonnak, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének, egyben az Európai Bizottság alelnökének, valamint a magyar kormánynak a meghívására május 12. és 15. között Magyarországra látogat Taj Ping-kuo (Dai Bingguo) kínai államtanácsos. Az első – ugyancsak Taj és Ashton közös elnökletével tartott – magas szintű párbeszédet tavaly tartották a délnyugat-kínai Kujcsou (Guizhou) tartományban.

A csütörtöki sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a közeli napokban Kínába látogat Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke. „Kína kész az EU-val összhangban erőfeszítéseket tenni annak érdekében, hogy a közelgő események sikeresek legyenek és haladást érjenek el a kétoldalú kapcsolatokban” – jelentette ki a szóvivő. Egyben azt is leszögezte, hogy Peking támogatja az EU bővítésének folyamatát és üdvözli, hogy az unió a jelenleginél aktívabb szerepet játsszon a globális ügyekben.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.