A gázról egyeztettek

A Déli Áramlat projektben részt vevő vállalatok képviselői és uniós vezetők tárgyaltak a gázvezetékprojektről szerdán Brüsszelben – írja a Gazprom MTI-hez eljuttatott közleménye.

MNO
2011. 05. 25. 18:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az EU energiaügyi biztosa, Günther Oettinger, valamint Szergej Smatko orosz energiaügyi miniszter és Alekszej Miller, a Gazprom elnöke szerdán Brüsszelben Marcel Kramer, a Déli Áramlat projekttársaság vezérigazgatója meghívására a projekt partnervállalatainak vezető képviselőivel és magas rangú uniós vezetőkkel találkozott az EU és Oroszország közös gázinfrastruktúra-projektje, a Déli Áramlat bemutatása és megvitatása céljából.

A közlemény szerint az eseményen elhangzottak alátámasztották a projekt stratégiai jelentőségét, vázolták annak gazdasági ésszerűségét, valamint áttekintő és részletekbe menő tájékoztatást adtak az európai–orosz energiaipari kapcsolatokról. A felszólalók mind európai, mind orosz részről hangsúlyozták, hogy a projekt nemcsak növeli majd Európa energiaellátási biztonságát, de pozitív hatással lesz a kontinens gazdaságára is. Emellett a földgáz kedvező égéskarakterisztikáinak köszönhetően hozzájárulhat az európai környezetvédelmi célkitűzések teljesítéséhez is, párhuzamosan a megújítható energiaforrások részarányának növelésével az európai energiamixben.

Az európai fogyasztók megbízható és hosszú távú ellátásához az elegendő források mellett biztonságos és modern szállítási útvonalakra is szükség van. A Déli Áramlat közvetlen kapcsolatot létesít az európai fogyasztók és a keletre fekvő hatalmas készletek között. A projektben részt vevő nagy európai partnerek közötti együttműködés emellett áldásos hatással lesz az európai gázpiac működésére is, segíti a regionális fejlesztési törekvéseket, tranzitdíjbevétellel támogatja a részt vevő országokat, új munkahelyeket teremt és növeli az adóbevételeket.

A tanácskozás résztvevői megvitatták az EU gázkeresletének és fogyasztásának várható alakulását, az ellátási források és szállítási útvonalak diverzifikálásának fontosságát, a környezetvédelmi intézkedések szükségességét és a törvényi szabályozás kérdéseit is – írja a közlemény.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.