A hazai uborka nem fertőzött, más alig van a piacon

Magyarországon gyakorlatilag csak magyar termesztésű kígyóuborka kapható a piacokon – mondta Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke pénteken Budapesten.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/786857" target="_blank"><strong>• Honnan származik a fertőzött uborka?</strong></a>

MNO
2011. 05. 27. 10:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elnök elmondta: alig van a magyar piacon Spanyolországból behozott kígyóuborka, csak néhány tétel fürtös uborka lehet már a kereskedőknél a dél-európai országból. A múlt héten ugyanis lezárult a behozatal, és a kereskedők már csak a magyar uborkát vásárolják, mivel megkezdődött a hazai szezon.

Német egészségügyi illetékesek szerint Spanyolországból importált uborka okozta a május közepén kitört, véres hasmenéssel járó, halálos áldozatokat is követelt járványt. A spanyol termelők kategorikusan visszautasítják ezt, a madridi hatóságok egyelőre nem nyilatkoztak, csupán azt jelezték, hogy a német vádak kapcsán vizsgálatot indítottak.

Uborkából Magyarországon évente átlagosan mintegy 45-50 ezer tonna terem, amelynek fele konzervuborka, fele kígyóuborka. Az import mennyisége éves szinten eléri a mintegy tízezer tonnát, amelynek harmada származhat Spanyolországból, ám erre pontos adatok nincsenek – jegyezte meg Mártonffy Béla. A FruitVeB elnöke hangsúlyozta, hogy a magyar termelésű uborkánál nincs semmiféle fertőzésveszély. A termelési folyamatot ugyanis szigorúan ellenőrzik, az uborkát fedett helyen, fóliasátor alatt és üvegházban termesztik. A kártevők ellen biológiailag védekeznek a termelők, és így kizárt a Németországban tapasztalt fertőzéshez hasonló helyzet kialakulásának veszélye.

Mártonffy Béla úgy vélte: az importáruk ellenőrzését, minőségvizsgálatát fokozni kell a magyar piacon, amit a mostani német eset is indokolttá tesz. Emellett alaposan meg kell nézni azt is, hogy a nyomon követhetőség szabályát valóban betartják-e az unió minden tagállamában. Magyarországon ez a rendszer él – tette hozzá.

A szakember úgy tudja, hogy jelentős mennyiségű zöldség kerül az unió országaiba az észak-afrikai országokból – Marokkó, Tunézia, Egyiptom, Jordánia – kedvező feltételekkel. Mártonffy Béla szerint az unióban érdemes volna megvizsgálni annak lehetőségét, hogy ne csak a tagállamok termelőitől követeljék meg a szigorú élelmiszer-biztonsági szabályok betartását, hanem a harmadik országokból származó termékekre is vonatkozzanak az uniós minőségi előírások.

A FruitVeB elnöke a magyar vásárlóknak azt ajánlja, hogy a hazai termékeket keressék a boltokban és a piacokon, mivel ezek garantáltan biztonságosak, illetve azt, hogy a gyümölcsöket és a különböző zöldségféléket alaposan mossák meg, hogy eltávolítsanak minden külső szennyeződést.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.