A koncepciót támadó javaslatokat a kormány nem tudja támogatni

Lefolytatta és befejezte az Országgyűlés kedden délután a határon átnyúló tartási ügyekben a központi hatósági feladatok ellátásáról szóló törvényjavaslat általános vitáját, valamint a Btk. módosításának részletes vitáját, majd elkezdték tárgyalni az egyes jogállási törvényeknek az alaptörvénnyel összefüggő módosításáról szóló javaslatot.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/786141" target="_blank"><strong>• Aki közpénzből gazdálkodik, az felelősséget is visel</strong></a>

MNO
2011. 05. 24. 18:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jobbikos Gyüre Csaba azt mondta, végre olyan törvényjavaslatot tárgyalnak, amelyet támogatni lehet. Alapvetően szakmai az indítvány – fogalmazott, hozzátéve: olyan kérdéskörről van szó, amely a társadalom leginkább rászoruló, támogatandó részét érinti.

Az ellenzéki politikus szerint nagyon jelentős kérdésről van szó, s kitért arra, hogy a javaslat hangsúlyos helyen kezeli, az ügyfélnek minél kevesebb tevőleges magatartására legyen szükség, és pontosan rögzíti azt is, mikor van helye elutasításnak. Javasolta, a határon túli magyarok, akik nem rendelkeznek állandó lakhellyel Magyarországon, a magyar külképviseleti szerveken keresztül tudják kérelmeiket elküldeni.

A közigazgatási tárca államtitkára a vita végén azt ígérte, hogy a módosító javaslatokat megfontolják. Előrebocsátotta, hogy a KIM-et központi hatóságnak már egy korábbi kormányhatározat kijelölte, tudomása szerint felkészült az illetékes főosztály a feladatok ellátására. A gyámhatóságok feladatain nem változtatnak, és a bíróságok is közreműködnek ilyen ügyekben. A jelenlegi gyakorlatra épít a javaslat – jelezte. Komoly uniós forrásokat vesz igénybe Magyarország, hogy az elektronikus szolgáltatásokat megvalósítsák – hangsúlyozta, hozzátéve: erről nem mondanak le, és minél hamarabb be fogják vezetni. A vitában elhangzott december 5-i határidőt tarthatónak nevezte. Az általános vitát az elnöklő Balczó Zoltán lezárta, a részletes vitát a következő ülésen folytatják le.

Gyüre Csaba (Jobbik) a Btk. módosításának részletes vitájában azt hangsúlyozta, hogy a Jobbik már a választási programjában is ígérte a Btk. szigorítását, így üdvözlik, hogy a kormánykoalíció benyújtotta ezt a javaslatot. Elmondta azt is, hogy a társadalombiztosítással kapcsolatos csalások kivezetését a javaslatból nem támogatják, mert nagyon sok az ilyen típusú csalás. Szakács Imre (Fidesz) két technikai jellegű módosítását ismertette. Az egyik egy szót húzna ki a javaslatból, a másik pedig egy kapcsolódó módosító indítvány, amely szerint lehetőség lenne arra, hogy az ügy tanújának adatait zártan kezeljék.

A szocialista Bárándy Gergely azt mondta, a szemléletmóddal nem ért egyet, ami a módosítás mögött meghúzódik. Nem tudják elfogadni, hogy a kormányzat az elhibázott gazdaságpolitikája okán kialakult problémákhoz társadalmi csoportokat bűnbakként jelöl meg. Répássy Róbert államtitkár a vitát követően megköszönte a módosító indítványok benyújtását, majd közölte: azokat, amelyek a koncepciót támadják, nem tudja a kormány támogatni. Ezt követően az elnöklő Ujhelyi István a részletes vitát lezárta.

A fideszes Varga István önálló képviselői indítványában – amelyet Lázár Jánossal együtt nyújtott be – átmeneti rendelkezéseket vezetne be a bírók és ügyészek jogállásával kapcsolatban. Mint mondta, az alaptörvényben elfogadott felső korhatár betöltése mintegy 250 bírát érint. Ha a felső korhatárt 2012. január 1-jét megelőzően töltötte be, akkor szolgálati viszonyát felmentéssel kell megszüntetni 2012. január 1. és június 30. között, szolgálati jogviszonya 2012. június 30. napjával szűnik meg.

Akik a korhatárt 2012. január 1. és december 31 között töltik be, azok szolgálati viszonyát felmentéssel kell megszüntetni, a felmentési idejének kezdő időpontja 2012. július 1., záró időpontja 2012. december 31., és az ügyész szolgálati jogviszonya 2012. december 31-én szűnik meg. A javaslat átmeneti időszakot biztosít a felmentésekkel kapcsolatban, és semmilyen „sanda” politikai szándék nincs mögötte – szögezte le.

Répássy Róbert államtitkár a kormány álláspontját ismertetve azt mondta, támogatni fogják a képviselői indítványt, mert ez értelmezi és végrehajtja az új alaptörvény rendelkezéseit. Ezekre azért is van szükség, hogy 2012. január elsején ne okozzon a bírák felmentése jogbizonytalanságot.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.