A kormány beépítette programjába a kamarai javaslatokat

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) támogatja azokat a kormányzati lépéseket, amelyek a gazdasági növekedés, az ország versenyképességének helyreállítása érdekében történnek – mondta Parragh László, az MKIK elnöke kedden Budapesten, a kamara küldöttgyűlésén.

MNO
2011. 05. 31. 16:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elnök emlékeztetett arra: a kamara évek óta szorgalmazta a strukturális reformok végrehajtását a mindenkori kormányoknál. Parragh László úgy értékelte, hogy a jelenlegi kormány – az országgyűlési választások előtt a kamara és a Fidesz között megkötött megállapodás alapján – beépíti programjába a kamarai javaslatokat, például a Széchenyi-kártya továbbfejlesztését, a közbeszerzési szabályok megváltoztatását, a szakképzés átalakítását, az uniós források átcsoportosítását gazdaságfejlesztési célokra, a versenyképes adórendszer kialakítását, a kereskedelemfejlesztés átszervezését.

Parragh László felhívta a figyelmet arra, hogy a kutatás-fejlesztés-innováció területén nem szabad leállítani a kifizetéseket, mert ezek újraindítása nagyon nehézkes. Továbbra is úgy érzékelik a vállalkozások, hogy az uniós források nehezen jutnak el hozzájuk. Szóbeli beszámolójában a MKIK elnöke szólt az érdekegyeztetés jelenlegi folyamatáról, amely szerinte nem felel meg az európai modellnek. Nyugat-Európában a társadalom, a tudomány, a gazdaság szereplőit összefogó konzultatív testületben egyeztetnek a kormány képviselőjének jelenlétében.

Parragh László rámutatott arra, hogy jelenleg az érdekegyeztetés Magyarországon a munka világára terjed ki az Országos Érdekegyeztető Tanácsban, és csak ad hoc jelleggel működik a Gazdasági és Szociális Tanács, a Gazdasági Egyeztető Fórum. Szerinte az érdekegyeztetést át kell alakítani, hogy a párhuzamosságok megszűnjenek, és a folyamat kibővülhessen a társadalom, a gazdaság szereplőivel is. Szóbeli tájékoztatásában Parragh László kitért a kamarai rendszer átalakításának folyamataira. Elmondta: politikai döntésre van szükség ahhoz, hogy milyen irányba haladjon tovább a folyamat, mert az agrárkamarával kapcsolatban viták vannak.

Az MKIK elnöke szerint nem húzódhat tovább a kamarai rendszer átalakítása. Jelenleg két lehetséges változat lehetne: az egyik, hogy a kereskedelmi és iparkamara átalakításáról megszületne a parlamenti döntés, az agrárkamara kérdését pedig később rendeznék, a másik variáció szerint pedig, ha olyan sok közös terület van a kereskedelmi és iparkamara, valamint az agrárkamara között, akkor egy gazdasági kamarát kell létrehozni. Ezekről minél előbb döntést kell hozni, hogy a második fél évben létrejöjjön, és 2012 január elsejétől már működjön az új kamarai rendszer – tette hozzá Parragh László.

A küldöttgyűlés elfogadta az MKIK 2010. évi tevékenységéről, gazdálkodásáról, az ellenőrző bizottság munkájáról szóló beszámolókat, valamint a 2011. évi költségvetést. Döntöttek az MKIK mellett működő választott bíróság új bírói névjegyzékéről, és egyperces néma felállással emlékeztek az elhunyt Mádl Ferenc korábbi köztársasági elnökre, aki több évtizeden keresztül választott bíró is volt. A küldöttgyűlésen átadták az országos kamarai kitüntetéseket és a Kamarai Mercur Díjakat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.